Lysiny v strede hlavy

Asi pred 2 týždňami som si za uchom a v strede hlavy našla dosť veľké 3 lysiny v tvare kruhu. Vraj mi tam rastú úplne jemnučké a riedke vlasy. Môže to byť alopacia alebo tak nejak?

Otázka

Asi pred 2 týždňami som si za uchom a v strede hlavy našla dosť veľké 3 lysiny v tvare kruhu. Vraj mi tam rastú úplne jemnučké a riedke vlasy. Môže to byť alopacia alebo tak nejak? A čím je spôsobené toto ochorenie. Po pôrode mi tiež vypadali vlasy, ale nad čelom a dorástli mi. Lenže po 2 mesiacoch od porôdu. Môže byť, že aj 2 roky po pôrode sa mi tak čistí organizmus? A neviem, či to s tmý súvisí, ale nechty mám v poriadku, pevné, nelámavé, bez škvŕn... Čo sa týka vlasov, dlhodobo sa neviem zbaviť lupín, asi 2 mesiace používam šampón, po ktorom ma štípe a páli hlava, ale myslela som si, že to súvisí s odstraňovaním lupín, ktorých už mám síce pomenej, ale stále sú. Hlavu si neumývam často, práve kvôli tomu, asi 1krát za týždeň a pol. A aj čo sa týka vypadávania vlasov, nepostrehla som, že by mi nejak nadmerne vypadávali za poslednú dobu, ale vypadávajú mi. Môžete mi prosím poskytnúť aj viac info o tej chorobe? Určite sa chystám navštíviť aj kožné, ale bohužiaľ, tak skoro to asi nebude, aj keď by som si zdravie chcela dať čím skôr dokopy.

Odpoveď

Ak Vám vypadávajú vlasy v zhlukoch na ľubovoľnom mieste na hlave, môže sa jednať o chorobu nazývanú Alopecia areata. Je nenákazlivým ochorením, môže nastať v akomkoľvek veku. Prečo a ako sa vyvinie nie je úplne jasné. Bunky imunitného systému – biele krvinky sa z nejakého dôvodu nevhodne aktivujú a ničia vlasové folikuly. Vlasy najprv prestanú rásť a potom vypadnú z cibuliek. Príčiny sú rôzne, môže byť len jedna alebo kombinácia viacerých: dedičnosť - gény, imunita jedinca, extrémny stres, nesprávne stravovanie, hormóny, alergie, vírusy, chybné hygienické postupy (prehnané umývanie vlasov, alebo nedostatočná hygiena). Predpokladá sa, že k občasnej zvýšenej strate vlasov dochádza po ťažkej chorobe, závažnom chirurgickom zákroku, či nedostatku železa. Najbežnejší druh liečby Alopecie zahŕňa použitie kortikosteroidov. Ľudia s jedeným alebo len dvoma holými miestami sa často plne a spontánne zotavia bez ohľadu na to, či sa liečia.