Neodôvodnený strach z lymfómu

Som matkou 22 dcéry, ktorá má panický strach z rakoviny. Vlani bývala na internáte so slečnou, ktorá prerušila štúdium nakoľko ochorela na Hodgkinov lymfóm.

Otázka

Som matkou 22 dcéry, ktorá má panický strach z rakoviny. Vlani bývala na internáte so slečnou, ktorá prerušila štúdium nakoľko ochorela na Hodgkinov lymfóm a odvtedy sa všetky dievčatá obávajú práve tohto ochorenia. Pred týždňov dcéru rozbolelo hrdlo, predpokladám, že kvôli perlivej minerálke a ľahkému oblečeniu pod kabátom a začala kašľať. Je to skôr suchý kašeľ, ale nie dráždivý, skôr len cez deň niekoľkokrát zakašle. V noci vôbec nie. Dcéra sa ale obáva lymfómu. Ja sama som sa večer začítala do niekoľkých stránok a vystrašili ma niektoré informácie o tomto ochorení. Chcela by som sa spýtať či je možné, aby sa takto z banálne vypadajúceho ochorenia vyvinul lymfóm a v jej veku? Uzliny zväčšené nemá, teda aspoň tie na povrchu tela. Dcére chutí, teploty nemá, nepotí sa, nechudne a žije bežný život vysokoškoláka s minimálnym časom, nakoľko domov chodí väčšinou v piatok podvečer a už v nedeľu odchádza. Možno bude moja otázka ojedinelá tohto typu, ale rada by som bola pokiaľ by ste mi pokúsili vysvetliť riziká a varovné príznaky tohto ochorenia.

Odpoveď

Je to pomerne častý prípad spustenia karcinofóbie (strachu z rakoviny) ak ochorie niekto blízky vedľa vás. No v tomto prípade je to absolútny nezmysel a vaša dcérka môže byť kľudná a aj ostatné dievčatá, ak majú dobrú životosprávu a imunitu. Dôležité z hľadiska prevencie je, aby sa všetky zápalové a infekčné ochorenia riadne vždy vyšetrili u krčného lekára a odborne doliečili, aby neprešli do nejakého chronického štádia.

Chronické neliečené ochorenia naozaj môžu zaťažovať, lymfatický systém, ktorý sa podieľa na obranyschopnosti organizmu proti infektom a toxínom (fajčiari a pod. ) a pri absolútnom zanedbaní liečby a súčasne dlhodobo zlej, deficitnej životospráve a vyčerpanosti je tu aj riziko vzniku rôznych zdravotných problémov, vrátane lymfómu. No váš prípad to nie je. Teraz choďte ku krčnému a riadne sa vyležte a vyliečte a všetko bude v poriadku. Bežné respiračné a krčné ochorenia nie sú žiadným príznakom lymfómu. Ten kto dal na internet v r. 2012 článok s názvom „Lymfóm - rakovina, ktorá sa môže podobať chrípke“ na serveri www. Zdravie-pravda.skje nielenže neodborník, ale vážne ohrozil psychické zdravie laických čitateľov, ktorí si teraz naozaj spoja každé respiračné ochorenie hneď s týmto druhom rakoviny. Je to veľmi nezodpovedné a nebezpečné a trestuhodné, pretože u mnohých ľudí s hypochondriálnymi sklonmi môže vzniknúť až psychické ochorenie - chorobný strach z rakoviny (karcinofóbia) či z iných ochorení.

Ako prevenciu lymfómu a iných ochorení doporučujem vystríhať sa dlhých období vyčerpania a nespavosti a zlej výživy a životosprávy, pri ktorých poklesne veľmi a dlhodobo imunita a vtedy môže dôjsť vplyvom silných, virulentných a komplikovaných infekcií aj k iniciácii niektorých vážnejších ochorení. Preto dbajte aby vaša dcérka mala dobrú vitaminóznu výživu, kvalitnú, ľahkú domácu varenú stravu, aby sa pravidelne pohybovala na vzduchu a slnku, cvičila a hlavne aby neponocovala denne a dostatočne spala, regenerovala a relaxovala, lebo po vyčerpávajúcej a prebdenej noci klesá imunita až o 40%. Ak to robí človek pravidelne a dlhodobo, vážne oslabuje svoj organizmus, ohrozuje svoje zdravie a napomáha vzniku mnohých ochorení vrátane onkologických. Ak človek s dobrou imunitou a životosprávou aj občas ochorie na nejaké bežné ochorenia ako teraz vaša dcérka, zaobíde sa to bez vážnejších následkov. Ak potrebujete osobné konzultácie o tom prečo jej kolegyňa ochorela na Hodgkinov lymfóm, nechajte pre mňa číslo v redakcii ZDRAVIA na ktoré vám potom zavolám. Alebo zavolajte na Košickú pobočku Ligy proti rakovine tel. 055/685 3546 a nechajte tam číslo u pani Ľubice Slatina (pre poradňu Dr. Gajdoša) na ktoré vám potom môžem zavolať. Alebo ak ste z okolia Košíc, dostavte sa osobne, alebo zavolajte na RUVZ Košice do mojej poradne pre prevenciu rakoviny na č. 055/7860145.