Chronické zubné kazy sú rizikové

Mám 15 rokov a asi pred mesiacom som sa zobudil ráno a nahmatal som si hrčku pod sánkou.

Otázka

Mám zdravotný problém o ktorom sa bojím hovoriť s hocikým, tak som sa rozhodol skúsiť Vám napísať. Mám 15 rokov a asi pred mesiacom som sa zobudil ráno a nahmatal som si hrčku pod sánkou.. celý deň v škole som si to stláčal, chytal proste skúmal ju a na ďalší deň už som mal aj na krku také asi 1cm hrčky. Mám to stále, je to už asi mesiac, nebolia ma, sú pohyblivé. Už asi rok mám aj nádchu ktorá sa mi nedá vyliečiť žiadnymi liekmi. Na tej strane, kde sa mi to spravilo mám kaz na stoličke, aj na ľavej aj na pravej strane. Čítal som, že to môže byť z toho, že telo bojuje proti tomu kazu a tým sa zväčšia uzliny. Len neviem ako si môžem byť istý, že je to uzlina a nie dačo iné. Na oboch stranách na stoličkách mám kazy a hneď pod nimi sa spravili tie hrčky. Myslíte, že to môže byť dôsledok toho? Mám aj sople a posledný týždeň sa mi spustili aj hlieny, nekašlem.

Odpoveď

Ak sa budete báť o svojich akýchkoľvek zdravotných problémoch hovoriť, tak ste ten najhorší prípad pacienta, ktorý počká až sa štádium ochorenia zhorší natoľko, že sa potom už často nedá nič robiť a len sa zachraňujú následky. To nerobte. Zdravotná prevencia je predchádzanie chorobám a to práve hovorením s odborníkmi a lekármi zavčasu, keď sa ešte žiadna choroba nerozvinula do pokročilého štádia.

No a s tými kazmi na zuboch ste to veľmi zanedbal a všetky chorobné baktérie v tých zubných kazoch vám už celý rok vylučujú do organizmu bakteriálne endotoxíny a tie vám poškodzujú rôzne orgány. Pravdepodobne máte na koreňoch týchto zubov hnisavé váčky a tie prominujú na povrch ako hrčky, ktoré cítite. S rakovinou to ale nič nemá. Lenže ako hovorím, riziko z hnisavých váčkov pre organizmus je aj tak veľké a preto okamžite ako to bude možné sa objednajte k zubnému a musí vám urobiť prehliadku a zuby ošetriť. Ak sa bojíte, zoberte si so sebou niektorého rodiča. Len to tak nenechávajte lebo teraz ešte o nič nejde, ale z týchto hnisavých koreňov sa budú šíriť baktérie a ich endotoxiny do tela a budete mať krčné infekcie a postupne sa budú poškodzovať srdce, ľadviny, kĺby a pod. Takže odteraz s každým zubným nálezom vždy okamžite k zubárovi a pravidelne choďte na prev. prehliadky a všetko bude v poriadku. A to isté robte aj s inými zdrav. problémami. Keď prídete zavčasu, tak sa nemusíte báť, lebo väčšinou o nič nejde a ľahko sa to zvládne. No a teraz sa bojte už len premeškania ľahkej liečby a preto okamžite bežte na vyšetrenie. Nebojte sa nebude to bolieť, lebo vám znecitlivejú zubné nervy takže to už vydržíte bez problémov.