Infekciou zväčšené uzliny a rakovina

Už vyše mesiaca mám zväčšené lymfatické uzliny pod sánkami a za ľavým uchom a pretrváva aj občasná slabá teplota do 37,2 a nejaký divný pocit unavenosti.

Otázka

Už vyše mesiaca mám zväčšené lymfatické uzliny pod sánkami a za ľavým uchom a pretrváva aj občasná slabá teplota do 37,2 a nejaký divný pocit unavenosti. Občas ma aj chvíľkovo svrbí koža na rôznych miestach tela ale to si snáď už nahováram a nič vážne to neznamená. Iný zdravotný problém, alergie a pod, by som mať nemal. Obvodná lekárka mi pred troma týždňami urobila výter z mandlí, na ktorom bol zistený streptokok a meningokok. Po liečbe antibiotikami po týždni bol kontrolný výter v poriadku a keďže uzliny boli rovnaké poslala ma na krčné a sono, na sone mi zistili síce že kopa uzlín je zväčšená do 7mm, ale neboli vraj z onkologickej príčiny. Po tomto zistení mi doktorka povedala že jednoducho nemá čo liečiť, keďže výter aj sono bolo v poriadku. Prešli však ďalšie 2 týždne a problémy mi pretrvávajú, naviac sa mi zdá že som si nahmatal nové zväčšené uzliny na krku, hmatom asi do veľkosti 5 mm. Nemala mi doktorka aspoň zobrať krv, alebo riešiť to nejako viac? Mám strach keďže sa to vôbec nezlepšuje a internet je plný rakoviny. Tiež vraj dlhodobo zväčšené uzliny môžu rakovinu vyvolať preto by som sa ich chcel úplne zbaviť.

Odpoveď

Vaša predstava o význame uzlín je úplne nesprávna a nedostatočná. Bez lymfatických uzlín by ste neprežil ani pár dní či týždňov a podľahol by ste všetkým okolitým infekciám a toxínom. U vás však vôbec nejde o rakovinu, ale závažnú bakteriálnu infekciu. Lymfatický systém tela je potrebný a je základom obranyschopnosti voči vírusom, baktériám, parazitom a mnohým toxickým látkam a rakovinovým bunkám (NKT lymfocyty - natural killlers - prirodzení zabijáci rakovinových buniek). Lymfa má tekutú a bunečnú zložku a nachádza sa v lymfovodoch, ktoré majú v každom úseku zaradené filtre - uzliny - zachytávajúce infekčné a toxické častice, poškodené a metastázujúce rakovinové bunky a pod. Bez nich by všetky uvedené častice prenikli voľne do celého tela a to by znamenalo smrť organizmu. A práve tieto filtre – uzliny vás chránili pri stretnutí sa s streptokokom a meningokokom. Lekárka vás preliečila antibiotikami a tak ste v poriadku ak antibiotiká zabrali a bral ste ich dostatočne dlho. Uzliny môžu byť ešte nejaký čas zväčšené aj potom. S rakovinou to nemá vo vašom prípade nič spoločné. 5mm uzlina sa nepokladá za rizikovú z hľadiska rakoviny a po infekcii ktorú ste prekonal môže byť zväčšená. No dôležité z hľadiska nebezpečnej streptokokovej a meningokokovej infekcie je, či sa ju podarilo naozaj dobre vyliečiť. Ak už nemáte teploty, tak je všetko v poriadku, jedzte veľa čerstvých vitamínov v ovocí a zelenine a aj uzliny by sa mali časom ukľudniť. Ak by subfebrilné teploty (37,2) pretrvávali a príznaky ochorenia by sa vracali, znamenalo by to, že liečba len potlačila infekciu, ale celkom nevyliečila a infekcia pretrváva skrytá v neprístupných tkanivách a že máte možno zníženú imunitu. Potom by bolo treba oakovať ATB liečbu, ale cielene a na základe stanovenia citlivosti kultivovanej baktérie voči konkrétnemu antibiotiku. Neliečené a nedoliečené streptokokové a iné bakteriálne infekcie majú veľmi vážne zdravotné následky. Odstrániť teda netreba a nemožno zdravé uzliny, ale len tie, ktoré lekár posúdi z akéhokoľvek hľadiska ako rizikové. Venujte sa radšej zdravej životospráve a výžive, otužujte sa a posilujte a budete odolnejší tak voči infekčným ochoreniam ako aj voči genotoxickým látkam a spoľahnite sa pri tom aj na svoje uzliny, lebo sú pre vaše zdravie dôležité aj pri likvidácii zmutovaných a odumretých buniek.