Mám diagnózu depresia

Brala som donedávna Citalopram, ktorý mi akoby už nereagoval? Mala som už skôr vedľajšie účinky, sucho v ústach, štípanie v hlave...

Otázka

Mám diagnózu depresia. Brala som donedávna Citalopram, ktorý mi akoby už nereagoval? Mala som už skôr vedľajšie účinky, sucho v ústach, štípanie v hlave, akoby by mi niečo vysychalo a na depresie už mi reagovalo tak, že ani neviem či mi pomáhalo, neviem či to už nerezistovalo. Mám neschopného psychiatra. Keď sa ho niečo pýtam, počúva niečo píše a ticho. Potom otázku zopakujem, či by nebolo lepšie zmeniť. A on? A čo vám mám dať? Proste som zmätená. On nevie, čo mi dať. Iný lekár mi predpísal Valdoxan. Beriem ho cez 2 mesiac. Mám vedľajšie účinky. Mravenčenie, to ako až tak nevnímam, ale mám antiimúnnu porudhu štítnej žľazy, so zníženou funkcou a zvedčenú, tzv. hrvoľ, ktorý nemení svoj tvar nejakých 2 cm. Tu je problém. Po začatí 2 mesiaca mám častejšie pocity, že sa dusím. Už som mala také problémy pri liekoch, keď lekár raz mi dal vyskúšať iné lieky Elontril. Tie lieky mi robili to, že ma pod krkom dusilo a ešte k tomu som fajčiarka a tam sa neodporúča fajčiť. Ale vo Valdoxane nie je napísané že sa neodporúča fajčiť. Tak neviem čím to je, akoby sa mi viac sťahovali cievy či žili. Mám aj žilovú nedostatočnosť, alebo niečo také. Ja prestať fajčiť neprestanem, lebo som dosť emočne na cigarety naviazaná. Totiž nemám blízku osobu. Vlastne som ju ani veľmi nemala. Chvíľu a potom keď si niekoho našli, tak sa nekontaktovali so mnou, čo som prežívala ako smútok, ale nedávala som tomu význam. Lebo od malička nemám dobré vzťahy ani s rodinou, len ma prehadzovali od jedných známych k druhým a tak sklamania vo vzťahoch som prestala vnímať, začalo sa to niekde dusiť v podvedomí čo som nevnímala. Aj preto tie antidepresíva. Cítila som prázdno od malička, ale v puberte som odpadávala, najskôr že mám pokazenú štítnu a keď aj potom som odpadávala tak zistili mi depresiu na testoch. A nemám dobré skúsenosti s lekármi. Mám totiž sklon si všetko pozisťovať, a rada veľa konzultujem, čo som si všimla že lekári neradi robia, akoby som sa robila múdrejšia. Ja som len uvedomelý pacient. Neviem, cítim sa ako vydedenec a k tomu mi ani lieky nejak nevie nik nadiagnostikovať. Neviem si rady.

Odpoveď

Je toho naozaj veľa čo vám komplikuje život. Ale zdá sa, že sa nevzdávate a aktívne sa snažíte váš život zlepšiť. To si na vás veľmi cením, že neupadáte do pasivity. Lebo pasivita je najväčší podnecovač depresie. Naopak, najväčším nepriateľom depresie je aktivita. Aktívna činnosť, aktívne vypĺňanie voľného času. Nemali by ste mať ani chvíľku takú, kde by ste si museli povedať nudím sa. S predpísanými liekmi ja sám nemám skúsenosti, pretože som psychológ a nie lekár. Ale z praxe viem, že v súčasnosti je pomerne dosť nových liekov na liečbu depresií – hovorí sa im niekedy lieky štvrtej generácie. Píšete aj o problémoch so štítnou žľazou. Odporúčal by som urobiť si aj tu presnú diagnostiku a v prípade potreby začať užívať lieky. Štítna žľaza často spôsobuje problémy aj v psychickej oblasti a ak sa začne liečiť, upraví sa aj psychika. Je mi ľúto, že máte problémy aj vo vzťahoch. Akoby sa to s vami viezlo už od detstva. Ale možno, že nie vo všetkých vzťahoch. Verím, že sú vo vašom okolí ľudia, s ktorými sa cítite dobre a ktorí sa cítia dobre s vami. Vyhľadávajte ich čo najčastejšie – aj to je spôsob ako sa dá aktívne existovať. Možno, že niekde robíte chybu. Poznáte určite známe príslovie „ako sa do lesa volá, tak sa z lesa ozýva?“ Skúste porozmýšľať nad tým, čo a ako robíte a čo nefunguje. Ak budete vedieť čo nefunguje dokážete to zmeniť alebo robiť ináč. (Nevieme zmeniť len to, čo nevieme pomenovať). A ešte k vášmu lekárovi. Ak s ním nie ste spokojná, v rámci slobodnej voľby lekára by ste mohli vyhľadať iného psychiatra. Okrem toho by bolo užitočné pravidelne sa stretávať na sedeniach u iného odborníka napríklad psychológa buď individuálne alebo v rámci skupinových stretnutí.