Nedôvera vo vzťahu

Mám priatela, ktorého veľmi milujem a viem, že aj on mňa, ale v poslednej dobe nám to nejako nefunguje. Sme spolu 1,5 roka a už máme takéto problémy.

Otázka

Mám priatela, ktorého veľmi milujem a viem, že aj on mňa, ale v poslednej dobe nám to nejako nefunguje. Sme spolu 1,5 roka a už máme takéto problémy. Už vela krát sme sa chceli rozísť, ale nikdy sme sa nerozišli, lebo sme si vždy uvedomili, že bez seba nedokážeme žiť. Neviem ani konkrétne povedať čo sa medzi nami stalo, ale mám pocit, že sme sa nejako odsudzili. Proste on sa začal stretávať s ľuďmi, ktorí ho podla mňa zmenili, našiel si novú prácu a už na mňa nemá toľko času ako predtým. Kedysi sme boli spolu stále, každý den a teraz sa niekedy nevidíme aj dva dni. Ale zase sú dni kedy sme úplne štastný, smejeme sa atd. Môj problém je, že mu príliš neverím a žiarlim, to je dôvod väčšiny našich hádok. Príliš mu neverím, pretože hneď na začiatku som sa dozvedela o veľkom klamstve (týka sa to jedného dievčaťa) a odvtedy mu už nedokážem 100% veriť. Predtým chodil aj s kamarátmi von a nevadilo mi to, ale keď som sa dozvedela o tom klamstve niečo sa vo mne zlomilo. Začalo mi to vadiť, musel si vymazať všetky baby z telefonu, z facebooku...a začala som strašne žiarliť, ale nie je to moja vina on mi dal dôvod. Veľa krát sa za to pohádame. Je mi to ľúto, nechcem to tak, vždy sa zmením len na chvíľu a to až vtedy ked už sme na hranici rozchodu. Myslím, že môj problém je nedôvera, ale ako mu mám začať veriť, keď on ma niekedy klame, ale vždy keď sa na to opýtam, že prečo ma oklame, tak má strach akú scénu by som zase urobila. Neviem v kom z nás dvoch je chyba. Myslim že v oboch, každopádne neviem čo mám robiť, čo by ste mi poradili? Dá sa žiarlivosť zmierniť alebo úplne zničiť? Ako mu mám začať zase dôverovať?

Odpoveď

Ste partnermi 1,5 roka a ako píšete v poslednej dobe vám váš vzťah akosi hapruje. Naozaj len v poslednej dobe keď už veľa krát ste sa chceli rozísť? Teraz, keď sa váš priateľ stretáva s inými ľuďmi a pre pracovnú zaneprázdnenosť sa nevidíte aj dva dni, máte pocit, že ste sa navzájom odcudzili. Vašu neistotu zvyšuje aj to, že vám váš priateľ klamal.

Čo je partnerský vzťah? Mal by to byť rovnocenný vzťah dvoch zrelých ľudí, ktorých vzťah napĺňa. Ani jeden z partnerov by nemal byť v nadradenej alebo podriadenej pozícií. Vtedy je vzťah stabilný, pevný. Problém nastáva, keď sa vzťah rozkolíše a stáva sa nevyváženým napríklad aj pod ťarchou žiarlivosti. Ak by sme vzťah posudzovali podľa toho, kto je v ňom závislejší odpoveď je jasná - závislejší je ten vo vzťahu, kto žiarli! Čo je vlastne žiarlivosť? A existuje vôbec tzv. zdravá alebo chorobná žiarlivosť? Veď existujú aj rôzne príslovia o žiarlivosti a také najrozšírenejšie je :\\\"Kto nežiarli nemá rád!\\\" Je to naozaj tak? Kde je teda pravda? Nijaký vzťah predsa nemôže vydržať dlhú dobu na takýchto základoch. Čo iné tvorí základ kvalitných, vyvážených a trvalých vzťahov? Žiarlivosť to nie je. Je to D ô v e r a ! Teda nie kto nežiarli nemá rád. Lepšie je kto nežiarli ... doplníte si to? (Ten d ô v e r u j e!!!) Nikto z nás sa necíti dobre, ak ho niečo obmedzuje, zväzuje, stráži, kontroluje. Potrebujeme predsa nejakú voľnosť a slobodu v konaní a rozhodovaní aj keď máme partnera. Urobte si pokus. Objímte sa s vaším partnerom navzájom a držte sa v pevnom objatí. Príjemné? (dúfam, že áno). Vydržte tak aspoň hodinu. (ešte stále príjemné? nemáte chuť vy alebo priateľ niekam odbehnúť, odskočiť, vybaviť?). Vydržte aspoň... koľko by ste vydržali v objatí s milovaným človekom? Určite by sa našiel dôvod, pre ktorý by ste toto objatie museli povoliť, otvoriť náruč - a vydýchnuť si, slobodne sa nadýchnuť... A toto práve robí žiarlivosť. Zväzuje, obmedzuje, nedôveruje. Je to prejav túžby vlastniť. Ako svoj majetok. Dôsledok? Tendencia otvoriť zovretie, tendencia odísť a slobodne dýchať, myslieť správať sa... Mali by ste vedieť, že partnera si neudržíte tým, že žiarlite. Naopak. Bude šťastný ak bude vedieť, že má vedľa seba človeka, ktorý mu dôveruje a ktorému dôveruje aj on. Veď predsa nikto nechce stratiť partnera, ktorého ľúbi. Ale v živote sa aj toto stáva.

Pravá láska predsa berie človeka takého aký je, ba práve preto, že je aký je. Je niekoľko typov ľudí, ktorí sa do vzťahu nehodia. A toto (žiarlivec) je jeden z nich. Spočiatku to možno aj môže fungovať, lebo veríte tomu, že sa to deje preto, že milujete. Ale neskôr pochopíte svoj omyl! Ak si teda chcete vybudovať symetrický, kvalitný vzťah, nemôžete sa nechať ovládať, obmedzovať, zakazovať, nariaďovať (vymazať všetky baby z telefónu z facebooku...)

Je mi ľúto, že cítite neistotu vo vašom vzťahu a do vášho myslenia sa vkradla nedôvera (a ako už viete, nedôvera je najlepším prostriedkom na zlikvidovanie akéhokoľvek vzťahu). Máte vášho priateľa rada? V láske to je totiž tak, že ak sa máme naozaj radi, mali by sme si dôverovať. Mali by ste dôverovať tomu, čo hovorí váš priateľ. Na druhej strane ani on by nemal klamať, aj keď z jeho pohľadu to môže vyznievať ako menšie zlo (keď nepovie pravdu nebude scéna...). A váš priateľ vám to aj veľmi jasne naznačuje, keď hovorí, že mu vadí vaša nedôvera, a prináša mu rozčarovanie. Vernosť sa nedá dokázať! A vy akoby ste chceli a potrebovali, aby vám priateľ poskytol dôkaz svojej vernosti. A to vám poskytnúť nemôže. Ak začnete priateľovi dôverovať, on by vám mal prestať klamať. V láske však stále platí „ mám ťa rád/a, ale dokážem žiť aj bez teba!“.