Trpím sociálnou fóbiou

Mám 33 rokov a 10 rokov trpím so sociálnou fóbiou, pred 4 mesiacmi som bola v nemocnici, tam mi vyhodili upokojujúce lieky na ktorých som bola už veľmi závislá.

Otázka

Mám 33 rokov a 10 rokov trpím sociálnou fóbiou, pred 4 mesiacmi som bola v nemocnici, tam mi vyhodili upokojujúce lieky na ktorých som bola už veľmi závislá, bol to + mg Neurol. Predtým som brala aj Xanax viac rokov, potom Rivotril, Frontin. Brala som už, ako lekári povedali, všetky antidepresíva so mnou vyskúšali, ale na tie lieky som nikdy nereagovala. Teraz sa teším, že už nie som závislá, ale bez upokojujúcich liekov neviem nikam ísť, ani pred dom. Mohli by ste mi poradiť, či sú také lieky na ukludnenie, ktoré by mi pomohli a na ktoré nie je závislosť?

Odpoveď

Naozaj vybrali ste toho už dosť. Lekári vám vysadili lieky, ktoré ste donedávna užívali. Asi na to mali dôvod. To viete posúdiť len vy. Aj napriek tomu máte pocit, že nemôžete ísť ani pred dom. Ale doma určite neostávate to sa jednoducho nedá najmä keď ste zamestnaná a chodíte do práce. Možno by stálo za úvahu vyhľadať vo vašej blízkosti psychológa a spoločne s ním sa snažiť zmierniť alebo aj odstrániť váš problém. Ak sa ale pýtate na nejaké prípravky, na ktoré sa nevytvára závislosť najlepšie by vám vedeli odpovedať odborníci v lekárňach. Zo skúseností viem, že medzi obľúbené patrí prípravok s názvom Sedatív PC, ktorý je na báze homeopatických liečiv a dostať ho v lekárni.