Je možné, že mám cukrovku?

Začala som trpieť častými paradentózami a kazivosť zubov sa mi tiež zvýšila. Odmalička som mala problémy s dýchacím aparátom...

Otázka

Mám 22 rokov a asi pred 6 rokmi som si začala všímať zdravotné problémy, ktoré sa odvtedy priebežne zhoršujú. Začala som trpieť častými paradentózami a kazivosť zubov sa mi tiež zvýšila. Odmalička som mala problémy s dýchacím aparátom, najmä čo sa týka alergií, no chodila som pravidelne k imunologičke na injekcie kvôli posilneniu imunity, o ktorú prichádzam každým dňom, no bez výsledku. Začala som pociťovať slabosť a bolesť vo svalstve dolných končatín a ľavá noha mi začala čas od času bolestivo opúchať. Po pár rokoch ostala opuchnutá permanentne. Chodila som ku cievnej, ktorá ma poslala na magnetickú rezonanciu, kde som nemala žiaden nález a doporučili ma na lymfodrenáže, ktoré môj stav nezlepšili, a užívala som tabletky Detralex pre lepšiu priechodnosť lymfy, no noha opúchala čím ďalej, tým viac. K dnešnému dňu býva často vlhká akoby spotená a nepríjemne zapácha aj po kúpeli, začalo sa to prejavovať i na koži nohy, ktorá je hrubšia a vlhne, cítim pod ňou a v nej zdurené časti. Posledné mesiace sa cítim neustále unavená a malátna a už po hodine aktivity mám veľkú potrebu spánku. Často mám pocity hladu, čo sa snažím riešiť zvýšeným prísunom vody, čo má pravdepodobne za následok i časté močenie. Za posledný mesiac mi často brní v končatinách a mávam návaly tepla a zvláštnej slabosti akoby prežívam veľkú úzkosť, tiež niekedy pociťujem slabšie bolesti srdca. Okrem toho v období, kedy tieto problémy začali som začala rapídne priberať na váhe a dnes mám nadváhu, 84kg na výšku 164cm. Pri snahe o pohyb mávam v nohe intenzívne kŕče a na druhý deň nie som schopná obuť topánku o číslo väčšiu než je moja pravá noha. Tiež som si v poslednej dobe všimla, že sa veľmi ťažko dostávam z chrípkového stavu a ťažkosti tohto typu sa objavujú čoraz častejšie. Okrem toho som vždy, dokonca počas puberty, mala bezchybnú pokožku, posledný rok si ale všímam pravidelné zápaly, najmä podkožné vyrážky.

Doteraz som si všímala jednotlivé problémy jednotlivo, no až keď moja mama spomenula tzv. diabetickú nohu, začala som si študovať príčiny, diagnostiku a symptómy cukrovky a i keď by som bola veľmi nerada, aby to bol môj prípad, aspoň by to konečne vysvetlilo môj stav. Na testy idem 22.4.2014 a z nervozity nemôžem spávať, preto som sa rozhodla, že skúsim šťastie a snáď sa mi ozvete dovtedy.

Odpoveď

Vami opísané ťažkosti nezapadajú do charakteru komplikácií aké vídame u pacientov s cukrovkou. Chronický opuch končatiny môže byť spôsobený sťaženým / zhoršeným prúdením v oblasti žilovej a lymfatickej cievnej sústavy, takéto ťažkosti sa môžu objavovať aj asymetricky, to znamená aj na jednej končatine .. to je otázka pre angiológa (cievny lekár).

Čo sa týka zvýšenej únavnosti, dušnosti, spavosti a nárastu telesnej hmotnosti .. tu môže byť príčinou nedostatočná funkcia štítnej žľazy, krvné testy sa dajú spraviť aj na praktickej ambulancii. V prípade, že sa nedopátrate k príčine vašich ťažkostí cestou konvenčnej medicíny .. odporúčam vyšetrenie pomocou biorezonancie (IMAGO) / pomocou tohto vyšetrenia je možné zistiť chronické infekcie organizmu, ktoré sa štandardne nediagnostikujú. Osobne poznám pani doktorku Mlichovú z Kysuckého Nového Mesta, ktorá tieto vyšetrenia robí na vysokej úrovni, ale nie sú hradené zo zdravotného poistenia.