Kŕče v nohách

Pred dvoma mesiacmi som v noci dostala kŕč do nohy, do lýtka hore a kolena zo zadu. Bolesť po kŕči mi zasiahla lýtko pod kolenom, šlachy zo zadu kolena, stehno zo zadu nad kolenom.

Otázka

Pred dvoma mesiacmi som v noci dostala kŕč do nohy, do lýtka hore a kolena zo zadu. Bolesť po kŕči mi zasiahla lýtko pod kolenom, šlachy zo zadu kolena, stehno zo zadu nad kolenom. Kŕč som uvolnila, ale stále mám túto časť nohy zo zadu stuhnutú a bolesť sa vracia. Užívala som STOP kŕčom, ale vôbec nepomohlo. Bolesť zo zadu nohy sa vracia v noci keď ležím (nie kŕč, ale ako bolesť po kŕči). Mám sedavé zamestnanie a keď vstanem zo stoličky a zaťažím nohu bolesť je znovu až idem spadnúť. Keď sa rozhýbem bolesť sa stratí, ale stuhnutie zo zadu v nohe ostane. Horná časť lýtka, opak kolena a stehno zo zadu nad kolenom. Ohnúť nohu v kolene do zadu alebo tzv. sadnutie na päty je bolestivé, stuhnuté, nedá sa. Pri chôdzi do kopca, keď noha musí byť ohnutá a zaťažená bolí tiež. Možno to súvisí aj so žilami na nohách. Mám miestami aj viac viditeľné aj mi občas praskajú a vzniknú metličky. Viete mi prosím poradiť ako sa zbaviť tejto opakujúcej sa bolesti a uvolniť stuhnutie v zadnej časti nohy?

Odpoveď

Svalové kŕče môžu mať rôzne príčiny, môžu byť primárne bez evidentnej príčiny v kľude alebo pri a po záťaži a druhou skupinou sú sekundárne kŕče pri: neurogénnych ochoreniach, svalových ochoreniach, celkových ochoreniach ( cukrovka, poruchy minerálov, obličkové, pečeňové ochorenia, znížená činnosť štítnej žľazy), pri užívaní liekov, toxínov. Prvoradá je dôkladná diagnostika. Až po určení príčiny je následne zvolená liečba.