Trvalé pálenie vagíny

Mám 26 rokov a už rok a pol ma trápi trvalé pálenie vulvy. Žijem na východnom Slovensku, kde lekári nepoznajú pojem vulvodýnia.

Otázka

Mám 26 rokov a už rok a pol ma trápi trvalé pálenie vulvy. Žijem na východnom Slovensku, kde lekári nepoznajú pojem vulvodýnia. K odborníkom ako gynekológ, dermatológ chodím ako na klavír, dokonca som vystriedala viac lekárov, bola som testovaná aj na cukrovku, štítnu žľazu, hormonálny profil, všetko je v poriadku, akurát mám vysoké Aslo 700. Výtery sú vždy v poriadku z vulvy aj pošvy, napriek tomu, že mám hustý biely výtok. Boli mi robené aj špeciálne imunoalergologické testy na prášok a kvasinky, výtery na std, chlamýdie, mykoplazmy... všetko negatívne. Bola som aj na Biopsii z malých pyskov kde sa ukázali chronické zápalové subepitelialne zmeny. Moje ťažkosti majú charakter vtieravého nepríjemného konštantného celodenného pálenia, bolesti, akoby som sedela na horiacej sviečke. Nikto mi nevie pomocť, bolesť mám lokalizovanú pod klitorisom a dermatologička tvrdí, že mám mierny licheň chronicus, avšak nezabralo ani mesačné používanie, natieranie silných kortikoidov (akurát som z nich mala ekzém a celú vulvu viac podráždenú). Som z toho v ťažkej depresií a nakoniec som skončila u psychiatra, ktorý mi dal akurát tak lieky na ukludnenie. Som typ človeka, ktorý veľa študuje a na internete som si z preložených zahraničných článkov zistila, že to môže byť vulvodýnia - neuropatická bolesť, ktorá postihuje veľa žien, len na Slovensku je tento pojem neznámy. Na liečbu sa užívajú tricyklické antidepresíva, antikonvulzíva, analgetiká, botox do vulvy a v najhoršom prípade prerušenie nervov pundental. Som z toho v naozaj ťažkej depresii, lebo neviem na koho sa obrátiť, pomáha mi len nosenie voľného odevu a krátkodobo studená sprcha na doslova horiace miesto. Sem tam mi to z ničoho nič zčervenie a pálenie je neznesiteľné. Umývam sa len teplou čistou vodou bez akejkoľvek kozmetiky. Partnera ani pohlavný styk som nemala 2 roky. Keď spím v noci bolesť nemám, ale ako sa prebudím bolesť sa zvyšuje s dennou aktivitou. Myslíte, že by som mala navštíviť algeziológa?

Odpoveď

Nakoľko za rok a pol ste absolvovali množstvo vyšetrení a iná príčina bola vylúčená / histologicky, mikrobiologicky, gynekologicky , podľa môjho názoru ide naozaj o diagnózu vulvodýnia. Liečba je možná, podávajú sa tricyklické antidepresíva, antikonvulzíva, lokálne estrogénové krémy, nervové blokády. Na úľavu bolestí sa doporučujú aj relaxačné techniky, sedacie kúpele vo vlažnej alebo studenej vode, ľadové obklady , niektoré ženy majú úľavu po aplikácii tepla. Doporučujem vyšetrenie v ambulancii chronickej bolesti.