Dlhotrvajúce bolesti krížov

Chcela by som Vás poprosiť o radu pri bolesti krížov, ktoré trvajú už asi 5 rokov. Absolvovala som aj magnetickú rezonanciu.

Otázka

Chcela by som Vás poprosiť o radu pri bolesti krížov, ktoré trvajú už asi 5 rokov. Absolvovala som aj magnetickú rezonanciu a výsledok je takýto: Th kyfóza je mierne akcentovaná, L lordóza naopak napriamená, stavce so spondylotickými zmenami. V dolnej polovici Th chrbtice pozorovať predĺženie AP rozmeru tiel stavcov a ich mierne zníženie, viacpočetné plytké Schmorlove uzly, ktoré sú tiež v hornej časti L chrbtice. Intervertebrálne disky sa v zobrazenom Th úseku patologicky nevyklenujú, v L2/3 - L4/5 pozorovať mierne dorzálne vyklenovanie bez možnosti bližšieho hodnotenia. V celom rozsahu L chrbtice je prítomná hypertrofická facetova artróza, ktorá v etázi L4/5 spôsobuje zúženie neurofaramenov. Disky L1/2 a L2/3 sú okrem dessikácie aj znížené pri chondróze.

Odpoveď

Podľa popisu MRI nálezu máte v úrovni dolnej hrudnej chrbtice a v driekovej oblasti degeneratívne zmeny, len minimálne vyklenutie medzistavcových platničiek. Neuvádzate, akú liečbu ste už absolvovali. Podľa môjho názoru v čase akútnych bolestí sú vhodné lieky na tlmenie bolestí a uvoľnenie svalov. Určite je potrebná rehabilitácia, pravidelné denné cvičenie na posilenie chrbtového svalstva a hlbokého stabilizačného systému. Je potrebné vyhýbať sa fyzickej záťaži, dvíhaniu bremien, jednostrannej statickej záťaži, prechladeniu.