Bolesť v krčnej oblasti

Po zaseknutí svalu niekde medzi krkom a ramenom na ľavej strane sa objavia nasledovné príznaky: tupá bolesť krku, občasná silná bolesť hlavy...

Otázka

Som muž, mám 24 rokov a aktuálne neberiem žiadne lieky. Pracujem ako operátor výroby, čo je stredne ťažká manuálna práca v teplom a prašnom prostredí, kde sa môže vyskytnúť aj prievan.

Opis problému: (tipujem) po zaseknutí svalu niekde medzi krkom a ramenom na ľavej strane sa objavia nasledovné príznaky: tupá bolesť krku, občasná silná bolesť hlavy, sem tam dvojité videnie, závraty, pocit na zvracanie, zaľahnutie v uchu, tŕpnutie rúk, slabosť, únava, nespavosť kvôli nemožnosti si nájsť vhodnú polohu v posteli... (hlavou môžem prakticky akokoľvek hýbať, pri maximálnom otočení mierna bolesť ale nie tak, že by som bol seknutý a nemohol ju otočiť, rovnako ruku resp rameno môžem vytočiť akokoľvek a bez problémov si ho dať nad hlavu - mierna bolesť, nie taká čo by bránila v pohybe).

Spúšťač problému: prievan, monotónna činnosť, záťaž rúk (ramien) - zdvíhanie ťažkých predmetov, dlhé sedenie pri počítači, bicyklovanie, cvičenie (kliky).

Neurologické vyšetrenie: bez nálezu - MRI mozgu

Ortopedické vyšetrenie: bez nálezu - rontgen

Spôsoby liečby: masáž - samozrejme uvoľní svalstvo ale slabý krátkodobý efekt elektroliečba - žiadne výraznejšie zlepšenie stavu bankovanie - minimálne zlepšenie Konská masť, masť Alpa a pod - tiež žiadna extra úľava

Trvanie: väčšinou keď ma to chytí tak stavy bolesti, závraty, pocity na zvracanie a ostatné príznaky pretrvávajú zopár dní, niekedy aj vyše týždňa. Keď sa pár dní nenamáham väčšinou sa to zlepší ale o pár dní mám zase podobné problémy, trvá to takmer dva roky a nikto mi dlhodobo nedokázal pomôcť. Pracovať s pocitom na zvracanie keď sa človeku točí hlava nie je nic moc, sústredenie je nulové, chcel by som viac cvičiť aby som si poriadne spevnil svalstvo, ibaže jedno trošku náročnejšie cvičenie ma vyradí na týždeň.

Čo by ste mi odporúčali? Vaše skúsenosti, rady, tipy, nápady?

Odpoveď

Bolesť krku je nepríjemný pocit , može sa týkať akejkoľvek štruktúry na krku: svaly, nervy , stavce, paltničky. Bolesti krku môžu tiež pochádzať z oblasti blízko krku z ramena , čeľuste , hlavy a hornej časti paže . Ke Príznakmi sú problémy s pohybom , a to najmä k jednej strane , pocit , necitlivosti , brnenie alebo slabosť v ruke.

Častou príčinou bolesti krku je svalové napätie , stres. Obvykle je to dôsledok každodennej činnosti: sedenie nad stolom hodiny , zlé držanie tela , spanie v nepohodlnej polohe, alebo krútenie a otáčanie krku v nevhodným spôsobom pri cvičení, fyzická záťaž , najmä jednostranná . Všetky uvedené spúšťače je potrebné odstrániť. K ďalším príčinám patria : fibromyalgia, krčná spondylóza artritídy, poškodenie medzistavcovej platničky. Doporučila by som vyšetrenie so zameraním na vyššie uvedené príčiny.