Ťažkosti na hrudi, v bruchu a závrate

Už dlhší čas ma pobolieva na hrudi, vľavo, približne niekde medzi kľúčnou kosťou a bradavkou. Táto bolesť sa mi objavuje už niekoľko týžňov až mesiacov..

Otázka

Už dlhší čas ma pobolieva na hrudi, vľavo, približne niekde medzi kľúčnou kosťou a bradavkou. Táto bolesť sa mi objavuje už niekoľko týžňov až mesiacov, kedže sa objavila len občas a nebola sprevádzaná inými problémami pripisovala som ju doteraz chrbtici. Okrem toho mávam bolesti v bruchu, pred pol rokom som absolvovala gastro vyšetrenie, ktoré však nič podstatné okrem mierného zápalu nepreukázalo. Po zmene stravy a dodržiavaní odporúčaní lekára sa tráviace problémy zmiernili, zostala iba zvieravá bolesť, taktiež lokalizovaná v jednom konkrétnom mieste asi 10 cm vľavo od pupka. Okrem toho si už dlhšiu dobu všímam zvýšenú únavu, pocit závrate, ako napr. pri veľmi nízkom tlaku, motá sa mi hlava, je mi na odpadnutie, no tlak som mala opakovanie v norme. Tento týždeň som sa rozhodla navštíviť obvodnú, kedže mám subjektívny pocit, že tieto potiaže sa stupňujú. Lekárka mi zmerala tlak, popočúvala ma, poslala na EKG a následne mi predpísala Oramellox a Guajacuran. Po prečítaní si príbalových letákov mám isté pochybnosti o jej záveroch. Kedže vo štvrtok mám prísť na kontrolu rada by som vedela názor aj iného odborníka, kedže naozaj nemám pocit, že by som bola nejaký hypochonder alebo že by moje problémy boli psychosomatického charakteru. U obvodnej som bola druhý krát za posledné dva roky, celkovo k lekárom chodím veľmi málo a teda ma trocha sklamalo, že mi boli predpísané takéto lieky po tom, čo som lekárke opísala svoj stav tromi vetami, pričom ona mi dala jednu doplňujúcu otázku (či som sa niekedy liečila na astmu)a žiadne iné riešenie, vyšetrenie alebo vysvetlenie mojich problémov nenavrhla. Pre doplnenie, som žena, mám 24 rokov a doteraz som nemala iné vážnejšie problémy.

Odpoveď

Vzhľadom k Vašim polytopným ťažkostiam aj v súvislosti s nadmernou únavou, zavrativosťou, neurčitými, ale lokalizovanými bolesťami na rôznych miestach je obtiažne stanoviť "na diaľku" odborný záver. Vaša praktická lekárka po vylúčení kardiálnej príčiny bolestí na hrudníku pravdepodobne predpokladá vertebrogénnu príčinu Vašich ťažkostí a podľa toho aj doporučila liečebný postup. Ak nedojde z ústupu ťažkostí bude by potrebné ďalšie vyšetrenie.