Tvorba dekubitu u starej mamy

Chcela by som sa Vás spýtať ohľadom mojej starej mamy. Má 80 rokov, nie je imobilná, ale už veľmi nechodí. Veľa času presedí a číta noviny. Na ľavej strane zadku sa jej pravdepodobne začal tvoriť dekubit.

Otázka

Chcela by som sa Vás spýtať ohľadom mojej starej mamy. Má 80 rokov, nie je imobilná, ale už veľmi nechodí. Veľa času presedí a číta noviny. Na ľavej strane zadku sa jej pravdepodobne začal tvoriť dekubit. Je to preliačené miesto, na dotyk tvrdé - je cítiť, že už jej odumrelo tkanivo v tom mieste. Babka sa sťažuje, že ju to veľmi bolí. Taktiež je problém, že na noc jej dávame plienky, pretože nie je schopná zájsť v noci na WC. Aj to vo veľkej miere asi ovplyvňuje vznik dekubitu, keďže každé ráno je babka pomočená. Chcela by som sa spýtať na Váš názor. Aké opatrenia by sme mali doma podniknúť, aby sa jej úplne nevytvorila rana? Existujú na to aj nejaké mastičky? Babka veľmi s nami nespolupracuje, stále spomína, že by jej na cintoríne bolo lepšie. Mám o ňu strach, lebo tie dekubity nie sú žiadna sranda.

Odpoveď

Dekubit je zvyčajne sprevádzaný výraznými bolesťami. Liečebný postup závisí na rozsahu a hĺbke lézie. Existujú 4 štádia: 1. začervenanie , 2. pľuzgier, 3. nekróza , 4. vred - rozsiahla deštrukcia. Veľmi dôležité sú preventívne opatrenia na zabránenie vzniku poškodenia. Kožu je nutné udržiavať v čistote umývaním hydratačným mydlom a dobrým osušením. Treba chrániť kožu pred vlhkosťou. Je nevhodné ju trieť, musíme ju osušiť miernym tlakom, udržovať ju vláčnu a premasírovať. Posteľ pacienta treba udržovať v čistote. Povrch postele musí byť vyrovnaný. Umelohmotné návliečky sú nevhodné, sú nevzdušné a zvyšujú potivosť. Používame posteľnú bielizeň mäkkú, priepustnú pre paru. Udržovať v čistote. V liečbe je najskôr potrebné odstrániť vonkajšiu príčinu vzniku dekubitov, zvoliť liečebné postupy na zlepšenie celkového stavu, výživy, hydratácie a zmiernenia bolesti, lokálne ošetrovať dekubit, správne posúdiť stupeň poškodenia a rozsah, zvoliť optimálne prostriedky na hojenie. V dnešnej dobe existujú špeciálne obväzy, ktoré sa priamo prikladajú na dekubit, ale to ktorý bude použitý musí rozhodnúť lekár na základe vyšetrenia pacienta.