Pupočný pruh

V auguste som dostala silné kŕčovité bolesti brucha, tá bolesť začala nad pupkom a potom ma rozbolelo celé brucho. Lekár povedal, že je to pupočný pruh, nakoľko mám nad pupkom hrču.

Otázka

V auguste som dostala silné kŕčovité bolesti brucha, tá bolesť začala nad pupkom a potom ma rozbolelo celé brucho. Lekár povedal, že je to pupočný pruh, nakoľko mám nad pupkom hrču. A všimla som si, že bolesť začala po užití Ketonalu. Bola som na chirurgii, tam mi to zatlačili a pustili ma domov. Našťastie som si kúpila nospu, ktorú som užívala a bolesť prešla. O mesiac som si zasa dala preháňadlo a zasa ma veľmi rozbolelo brucho, zasa to bola kŕčová bolesť a nemohla som sa ani pohnúť. Tak zasa som išla na pohotovosť, kde mi na chirurgii herniu zatlačili, ale brucho bolelo stále, zasa bolesť začala nad pupkom a potom prechádzala do pravej strany. Tiež mi zistili viacero drobných kamienkov do 6 mm a zasa ma poslali domov. Potom ešte raz po mesiaci ma to chytilo, pruh mi zatlačili, zasa bolesť išla nad pupkom a smerom do ľava, tak som mala veľké bolesti vľavo. No a dnes ma to chytilo znova, zasa to bolí nad pupkom a ide to do prava. Ešte uvediem, že stolicu mám každý deň a stále grgám a veľmi často mám nafúknuté brucho. Do dnešného dňa mi nikto nedal žiadne lieky, liečim sa algifenom a nospou, lebo tie bolesti sú neznesiteľné. A aj keď silné bolesti ustúpia, po jedle cítim slabú bolesť nad pupkom a pod hrudnou kosťou. Mne sa nezdá, že by takéto bolesti mohol spôsobovať pupočný pruh, skôr žlčník alebo vred.

Odpoveď

Ak sa pupočníková kýla stane bolestivou, je vhodné jej chirurgické odstránenie. Nebezpečnou komplikáciou je jej zaškrtenie a tento stav vyžaduje urgentný chirurgický zákrok. Chirurg by mal určiť, či žlčníkové kamene nie sú hlavným zdrojom Vašich bolestí.