Výrazné bolesti chrbtice a hrudníka

Už tretí deň mám výrazné bolesti chrbtice, ktoré prechádzajú do bolesti hrudníka (hlavne do stredu), pričom cítim tlak na hrudníku a ťažšie sa mi dýcha.

Otázka

Už tretí deň mám výrazné bolesti chrbtice, ktoré prechádzajú do bolesti hrudníka (hlavne do stredu), pričom cítim tlak na hrudníku a ťažšie sa mi dýcha. Trochu kašlem a mám viac menej upchatý nos, ale žiadna nádcha, nič iné. Som alergička, takže na upchatý nos som zvyknutá, ale celkovo mám pocit, akoby ma ten hrudník sťahoval a zvieral. Bola som u maséra/fyzioterapeuta, ten mi povedal, že chrbát je v poriadku, nemám žiaden zápal ani spazmy. Pravidelne cvičím už vyše pol roka. Vedeli by ste mi poradiť, čo by mohlo byť príčinou?

Odpoveď

Bolesti hrudnej chrbtice môžu byť dôsledkom úrazu, poranenia, môžu vzniknúť ako následok dlhodobého napätia, alebo zlého držanie tela. Najčastejšou príčinou hrudnej bolesti je dráždenie svalstva ale môže vychádzať aj z iných mäkkých tkanív. Tieto môžu vzniknúť z nedostatku svalovej sily, zlého držania tela, dlhého sedenia pri počítači, nosenia záťaže, poranenia (napr. opakovaným pohybom) alebo po traume (napríklad poranenie krčnej chrbtice spôsobenej pri dopravnej nehode alebo v dôsledku športového zranenia). Hrudná chrbtica je pomerne častou lokalitou pre zápalové, degeneratívne, metabolické, infekčné a nádorové ochorenia. Bolesti hrudnej chrbtice a dysfunkcie často súvisia s ďalšími stavmi ako je primárna a sekundárna osteoporóza (najmä zlomeniny stavcov a hyperkyfóza vyplývajúca z úbytku kostnej hmoty), ankylozujúca spondylitídya, osteoartritída a Scheuermannova choroba. Vzhľadom k zložitosti tejto problematiky by bolo vhodné odborné vyšetrenie za účelom doriešenia príčiny Vašich bolestí a to najskôr cestou Vášho praktického lekára, ktorý následne zvolí diagnostický eventuálne terapeutický postup, prípadne Vás doporučí k vyšetreniu u špecialistu.