Bolesť kolenných kĺbov

Moje bolesti v oblasti kolenných kĺbov boli natoľko silné, že som sa nemohla postaviť zo stoličky, zo zeme, každý väčší zhyb, pohyb bol bolestivý.

Otázka

Od júna r. 2013 požívam tablety Acidum folcium 2 x týž.1 tbl, Methotrexate - Teva 12,5 mg týždenne, požívala som aj Prednison 7,5mg 1 tbl, ale v 10/2013 som ich vysadila. Napsyn proti bolesti v oblasti kolenných kĺbov. Moje bolesti v oblasti kolenných kĺbov boli natoľko silné, že som sa nemohla postaviť zo stoličky, zo zeme,každý väčší zhyb, pohyb bol bolestivý. Navštívila som ortopédickú ambulanciu r.11/2011, kde mi zistili nedostatok vitamínu D (lab.vyš: D-14,14), ktorý som poživala cca 1 rok, ale napriek tomu bolesti pretrvávali, tak som navštivila reumatologickú ambulanciu, kde mi diagnostikovali juvenilnu idiopatickú oligoartr. s post. kolien., odvtedy požívam uvedené lieky. Boli mi vykonané uvedené vyš.: odber HLA B27 - neprít., ANA negat., usg kolien - bilat. rozširenie suprapatell. recessu s nepravidelnou zhrubnutou synoviou a malou náplňou, (predtým infektol. vyšetrenie s uvedenou dg.: inf.mononucleosis, yersiniosis st. post. a liečbou Doxybene, Acidum folicum a Pyridoxin, lab.vyš: bakterie - 904,5 hlienové vlákna 2,38 - stav preliečený) Lieky znášam dobre, ale bolesti kolien naďalej pretrvávajú, aj keď v menšej miere, preto prosím o radu, či uvedená liečba je adekvátna postihnutiu.

Odpoveď

Liečba Vami uvedenej diagnózy je plne v kompetencii Vášho reumatológa, ktorý Vás dlhodobo lieči na zákade kinického nálezu, pomocných zobrazovacích a labratórnych vyšetrení.