Vysunutá platnička

Som žena 40, tri roky po operacii L4L5, asi rok a pol dozadu sa objavili bolesti v ľavom lakti, neurológ to riešil liekmi...

Otázka

Som žena 40, tri roky po operacii L4L5, asi rok a pol dozadu sa objavili bolesti v ľavom lakti, neurológ to riešil liekmi a z toho obdobia je aj tento nalez MR: Záver-pravostranná paramediálne až foraminálne protrúzia MP C5-6 so zúžením neuroforamenuvpravo a tangovaním nerv, koreňa C6 vpravo. Plošná dorzálna protrúzia MPC4-5bez útlaku nervov.

Odvtedy už cca 3 mesiace však nastalo zhoršenie stavu, neviem dvihnúť ľavú ruku nad úroveň hlavy, mám problémy s obliekaním, učesaním, umývaním, neviem ležať na ľavej strane a čo je najhoršie bolesti prichádzajú už aj v stave kľudu, v noci sú rezavé, vystreľujú od kľúčnej kosti cez plece až do ramena, páli ma celá ľavá strana krku, pri neopatrnom pohybe rukou do strany príde ohromujúca bolesť, tlmím to liekmi - Detralex, Dexadol - v práškovej forme, občas Adamon, Guajacuran. Toho času čakám na rehabilitáciu na lôžkovom oddelení IV v Košiciach, ale musí mi to schváliť poisťovňa, čiže otázka 1-2 mesiacov. Mám takúto otázku-kedže pozorujem sama na sebe, že sa môj stav zhoršuje dosť rýchlym tempom a moja neurologička je momentálne PN, neviem sa to opýtať jej, tak by ma veľmi zaujímalo kedy by som sa už mala vážne obávať ,prípadne vyhľadať lekára ,pohotovosť. Ide o to ,že za pár dní ochádzam pracovne do zahraničia, (pracujem ako opatrovateľka v Rakúsku, ale klientka o ktorú sa starám je mobilná, čiže nevykonávam fyzicky náročné úkony, popravde by sa to už ani nedalo). Len vo mne rezonuju také obavy z toho, čo všetko sa môže ešte stať, akým spôsobom sa to môže ešte zhoršiť, kde je tá hranica, kedy už by som sa mala vážne obávať. Mám zachovaný cit v ruke, trpne mi iba v noci, bežné domáce práce ešte zvládam, akurát tá blokáda ruky je čím ďalej tým väčšia a lieky zaberajú čím ďalej tým menej. Som vystrašená, mám v pláne ukončiť prácu kým sa moja zdravotná situácia neporieši, ale ešte raz musím vycestovať. Začínam byť z toho depresívna, čo situáciu len zhoršuje. Je vôbec reálne ,že to znehybnenie ustúpi a ja tú ruku ešte rozhýbem?

Odpoveď

Podľa popisu Magnetickej rezonancie máte vysunutú platničku z medzistavcového priestoru v úrovni C5/6 a miernejšie vysunutie aj v úrovni C4/5, čo má za následok útlak nervového koreňa a dôsledkom uvedeného stavu sú Vami popisované ťažkosti. Je potrebné využiť všetky možnosti konzervatívnej liečby: analgetiká (lieky na tlmenie bolesti), myorelaxanciá ( lieky uvoľnujúce svalstvo), infúzna liečba, rehabilitácie, cvičenia. Vhodné cvičenie, ktoré sa zostavuje na potreby jednotlivých pacientov je SM systém, avšak musí byť vždy edukácia pod oborným vedením certifikovaného cvičiteľa. Potrebné je vylúčiť fyzickú žaťaž, vyvarovať sa prechladeniu, nevhodné je vlhké teplo, treba sa vyhýbať sa jednostrannej najmä statickej záťaži. Ak zlyhajú všetky postupy konzervatívnej liečby, potom je na zváženie konzultácia u neurochirurga.