Bolesti a tŕpnutie v rukách

Dobrý deň, mám 23 rokov a uz nejaký čas pociťujem bolesti a tŕpnutie v rukách a hlavne v prostredniku ten nedokážem ani ohnut, väčšinou sa mi to stáva po nočnej alebo ráno.

Otázka

Dobrý deň, mám 23 rokov a uz nejaký čas pociťujem bolesti a tŕpnutie v rukách a hlavne v prostredniku ten nedokážem ani ohnut, väčšinou sa mi to stáva po nočnej alebo ráno. Chrbtica ma nebolí a už som skúšala aj zmeniť polohu pri spaní no nič nepomáha. Aká môže byť príčina resp. liečba?

Odpoveď

Existujú viaceré príčiny, ktoré by mohli spôsobiť stuhnutie Vašich rúk v dopoludňajších hodinách. Jednou z príčin môže byť reumatoidná artritída. To je opuch kĺbov na oboch stranách, a niekedy môže pôsobiť ako zrkadlový obraz. Reumatoidná artritída postihuje asi 1 % populácie. Ďalšou možnosťou je syndróm karpálneho tunela. To je prípad, keď sú tkanivá okolo zápästia stuhnuté až do takej miery, že sa prsty a ruky stávajú necitlivé a je sťažený ich pohyb. Existuje teória, že opuch rúk a stuhnutosť v prstoch je spôsobená v dôsledku diet pre disbalanciu proteínov a karbohydrátov. Pretože príčiny Vami popísaných ťažkostí môžu byť rôzne, najvhodnejšie je navštíviť lekára, aby sa stanovila diagnóza a adekvátny terapeutický postup.