Početné chronické bolesti

Začalo to 3 roky dozadu stratou vedomia raz za pol roka k tomu sa pridali strašné bolesti kĺbov a krčnej chrbtice až pálivé nadmerné pukanie v kĺboch....

Otázka

Mám 20 rokov a stále mi pribúdajú problémy. Začalo to 3 roky dozadu stratou vedomia raz za pol roka k tomu sa pridali strašné bolesti kĺbov a krčnej chrbtice až pálivé nadmerné pukanie v kĺboch, potom sa k tomu pridali bolesti v podbrušku také ako by vás niekto kopal, ale z vnútra k tomuto všetkému mi tlak lieta ako chce raz je vysoký, raz nízky, tep srdca mám stále nad 100, aj keď som v úplnom kľude k tomuto ešte bolesti žalúdka, nadmerné grganie aj keď nič nezjem alebo sa napijem pálenie záhy a nadmerná únava. Stále by som spala, počas spánku sa budím na nadmerné potenie, som nesústredená a mávam strašné bolesti hlavy. Strašne zle znášam zmeny teploty, je mi skoro stále zima a nadmerne sa mi potia dlane. Bola som aj na neurologickom vyšetrení aj na gastre a na odberoch krvi. Všetko je v poriadku alebo negatívne prosím poradte cítim sa ako starí človek ktory je zrobení, ale mám na to ešte nízky vek nikdy som netrpela závážnými chorobami všetko to prichádza postupne a zhoršuje sa to životosprávu mám dobrú a aj pravidelne cvičím, nemám ani psychické problémy ani neprežívam stres.

Odpoveď

Nakoľko laboratórne vyšetrenie, neurologické ako aj gastroenterologické vyšetrenia vylúčili organickú príčinu ochorenia a vzhľadom k Vami uvádzaným ťažkostiam by som doporučila realizovať ešte psychologické prípadne aj psychiatrické vyšetrenie aj za tým účelom, aby ste sa naučili zvládať popisované ťažkosti. Navyše existuje aj skupina bolestí je to tzv. psychogénna bolesť, ktorá je vyvolaná psychologickými faktormi, môže súvisieť s psychosomatickým ochorením alebo byť sprievodným príznakom psychického ochorenia. Je jednoznačne dokázané, že vysoké percento pacientov s chronickými bolesťami trpí depresiou a naopak, pacienti, ktorí majú diagnostikovanú depresiu, vnímajú bolesť oveľa horšie. Takisto pociťujú oveľa silnejšie bolesti, no napriek tomu, že prejdú rôznymi vyšetreniami, nič sa nenájde. Najčastejšie sa u nich pozorujú bolesti chrbtice, brucha, hlavy.