Pri dotyku rebra cítim bolesť

Pred 4 dňami som ležal na chrbte na posteli a moja priateľka mi sedela rozkročená na hrudi. Odvtedy pri dotyku toho rebra cítim bolesť.

Otázka

Som 20 ročný chalan ktorý chodí dvakrát týždenne do posilky čiže nie som kosť a koža. Meriam 178 cm a vážim 72 kg. Pred 4 dňami som ležal na chrbte na posteli a moja priateľka mi sedela rozkročená na hrudi. Priateľka váži 85 kilogramov. Odvtedy si cítim akoby jedno z ľavých rebier a pri dotyku toho rebra cítim bolesť. Pri dýchaní bolesti nemám. Bolesti nepociťujem ani pri smiechu, kašlaní, kýchaní. Každý deň si odvtedy meriam tlak a pohybuje sa približne v hodnote 128/85. Dnes mi však merala tlak lekárka a u nej som mal 186/88. Doktorka ma popočúvala a zhodnotila že mám dýchanie v poriadku (čisté). Rebro mi však neohmatala len povedala, že je to normálne pri takej záťaži. Chcel by som sa vás opýtať, či by som predsa len s tým nemal ísť na rontgen. Či to nemôže byť zlomené alebo prasknuté, a prípadne čomu by som sa mal vyvarovať kým to je také citlivé?

Odpoveď

Podľa môjho názoru mohlo dôjsť v mieste nadmernej záťaže k pohmoždeniu príslušnej oblasti, a preto môže byť uvedená lokalita bolestivá a prechodne je potrebné vyhýbať sa záťaži. Podľa Vami popísaných príznakov nepredpokadám zlomeninu. Viac ma však zaujala hodnota nameraného tlaku, čo určite treba riešiť.