Kŕče a tŕpnutie v lýtkach

Už pred viac ako pol rokom som začal pociťovať kŕče v oblasti lýtok, spozoroval som to pri behaní na dlhé trate alebo rýchlej chôdzi, časom sa ale dostavili dalšie problémy.

Otázka

Už pred viac ako pol rokom som začal pociťovať kŕče v oblasti lýtok, spozoroval som to pri behaní na dlhé trate alebo rýchlej chôdzi, časom sa ale dostavili dalšie problémy. Na začiatok, športu sa venujem od detstva, od hádzanej cez bojové športy až fitness cvičenie. Do 18 rokov som nijak zásadne nedodržiaval stravu ktorá by zodpovedala aj mojím fyzickým aktivitám a zdraviu. Dnes už je to inak, tak isto sa venujem rôznym aktivitám ako potápanie, neužívam žiadne medikamenty a svoj problém som do dnes so žiadným odborníkom neriešil, tak späť k problémom. Postupne časom som začal okrem kŕčov pociťovať silné tŕpnutie v oblasti členkov čo vyústilo až k úplnemu stuhnutiu kedy som nomohol členkami hýbať a na nohy riadne dostupovať, tento problém pretrváva dodnes aj keď sa to trochu zmiernilo. Časom som začal pociťovať aj miernu bolesť v oblasti bedrových kĺbov a pálenie v ramenách (pri bojovom športe), spolu s bolesťou bedrovej časti som začínal pri športe pociťovať aj bolesť v krížoch, to sa prenieslo do celých nôh, tie mi otaželi a nemohol som v aktivite pokračovať. Dnes sa venujem len fitness cvičeniu, kde len občas pocítim miernejšiu bolest v ramenách a slabosť v predlaktí (podobný pocit ako pri stuhnutí členkov), ale to už sa zlepšuje, rovnako ani pri behaní na krátke trate (špinty) a behaní po schodoch nepociťujem žiadnu bolesť. Po 3 mesiace som užíval kĺbovú výživu Animal Flex, dnes už len Glukosamin Sulfát, neviem či mám najskôr hladať pomoc u Fyzioterapeuta alebo Ortopéda, a vôbec akú liečbu by som mal podstúpiť a čo by mohli moje vymenované problémy naznačovať?

Odpoveď

Najskôr by som doporučila absolvovať ortopedické vyšetrenie, aby sa zistila príčina Vašich ťažkostí a podľa klinického nálezu sa zvolí terapeutický postup, ako aj možnosti vyžitia nefarmakologickej liečby, kde patrí aj fyzioterapia.