Lordóza v oblasti bedrovej chrbtice

Posledných 8 rokov som mával sporadicky bolesti bedrových kĺbov, cca posledný rok sa bolesti zintenzívnili, najhoršie je to v noci, kedy niekedy ani neviem ako si mám ľahnúť...

Otázka

Posledných 8 rokov som mával sporadicky bolesti bedrových kĺbov, cca posledný rok sa bolesti zintenzívnili, najhoršie je to v noci, kedy niekedy ani neviem ako si mám ľahnúť, cez deň, ako keby som to rozchodil. Mám problémy aj s chrbticou v krížovej oblasti pri presilení alebo prievane ma hneď tzv. sekne. Obvodná doktorka mi spravila RTG a povedala, že kĺby sú bez nálezov a že trpím lordozou bedrovej časti chrbtice. Mám vraj redší kolagén v kĺboch a to mi spôsobuje bolesť. Jej odporúčanie bolo, aby som veľa oddychoval, nešportoval, nechodil po schodoch, dlhé prechádzke a v prípade bolesti si mám dať paralen a pod., a poslala ma domov. Nakoľko problémy stále neustupovali našiel som cestu k nejakám liekom na odporúčanie (Almiral inj, Malgamma inj, Hotemin inj.) Všetko však zabralo len na chvíľu. Som liečený u imunoalerhológa na astmu bronchile a alergiu. Od minulého roka užívam Ribomunil, nakoľko som mal zníženú imunitu a časté anginy. Vyšetrenie na ORL nezistilo prítomnosť streptokokov, aslo a antidna mám zvýšené. Mám 26 rokov a som z toho zúfalý. Lekári si ma pohadzujú ako horúci zemiak a nič sa nikdy nevyriešilo.

Odpoveď

Podľa môjho názoru by Vás mal vyšetriť špecialista v odbore ortopédia. Ak by jedinou príčinou Vami popisovaných bolestí bola prehĺbená drieková lordóza, riešením v akútnom štádiu je užívanie liekov zo skupiny NSA (nesteroidné antireumatiká - Hotemin, Almiral, lieky, ktoré ste užívali patria do tejto skupiny), ich efekt je často krátkodobý. Zároveň je potrebné fyzioterapeutické ovplyvnenie Vášho stavu (posilnenie bedroých extenzorov, a strečing bedrových ohýbačov na prednej časti stehien). Nakoľko uvádzate zvýšené hodnoty antiDNA a ASLO, je potrebné dodiagnistikovať aj túto zmenu, cestou špecialistu reumatológa.