Zápal svalového úponu na bedrovom kĺbe

Ráno som sa prebrala, cítila som veľkú bolesť na kĺbe a nemohla som chodiť - bola som u ortopéda a dal mi na to obstrek asi kortikoidného typu.

Otázka

Som žena, mám 41 rokov asi pred pol rokom som mala zápal svalového úponu na bedrovom kĺbe (ráno som sa prebrala, cítila som veľkú bolesť na kĺbe a nemohla som chodiť) - bola som u ortopéda a dal mi na to obstrek asi kortikoidného typu. Zabralo mi to tak, že na druhý deň som mohla v pohode chodiť, nič ma nebolelo. Teraz, asi po pol roku cítim opäť bolesť, nie je silná, ale cítim, že to nie je úplne v poriadku. Bojím sa aby sa mi to nevrátilo, čo môžem v rámci prevencie urobiť? Prípadne aké prípravky na to použiť a tiež by ma zaujímalo, v prípade obkladu by mal byť tento teplý, alebo studený. Ešte k môjmu zdravotnému stavu: pred tým som žiadne problémy s pohybovým aparátom nemala, žiadne bolesti kĺbov, ani chrbta, športujem rekreačne.Som relatívne zdravá, mám alergiu na chlad.

Odpoveď

Pri liečbe zápalu svalového úponu majú veľmi dobrý efekt lieky - kortikoidy, ako aj lieky zo skupiny nesteroidných antireumatík. Následne sú vhodné fyzioterapuetické postupy, dobrý efekt sa dosahuje aj použitím TENS. V rámci prevencie sa doporučuje úprava hmotnosti (ak je to potrebné), naťahovacie cvičenia, nosenie vhodnej obuvi počas pohybových aktivít. V bolestivom, zápalovom štádiu by sa mal pacient vyvarovať chôdzi do kopca, priamemu tlaku na postihnuté miesto (spánok na opačnej strane), vyhýbať sa cvičeniu na šikmej ploche, behu do kopca.

Ľad alebo studený zábal by mal byť aplikovaný čo najskôr po úraze alebo vzniku zápalu a bolesti, a potom pravidelne aplikovať (asi 20 minút každé dve hodiny) na najbližších 48 až 72 hodín. Ľad sťahuje cievy, zníži zápal a opuch, a bude poskytovať úľavu od bolesti znížením nervového vedenia.

Teplo alebo teplý zábal môže byť tiež účinný pre úľavu od bolesti a pomôže uvoľniť svaly a šľachy, čo je vhodné aj pred strečingom a cvičením, ale teplo by nemalo byť aplikované, kým je ešte prítomný prítomný.