Dlhodobé bolesti po úraze zápästia

Utrpela úraz pravého zápästia, pomliaždené kosti. Liečba nemala trvať dlho, ale bohužiaľ ani nie tak krátko, ako si lekár myslel.

Otázka

Mám 22 rokov a problém, ktorý bude na dlhšie čítanie. Ale začnem pekne poporiadku. V roku 2001 som utrpela úraz pravého zápästia, pomliaždené kosti. Liečba nemala trvať dlho, ale bohužiaľ ani nie tak krátko, ako si lekár myslel. To však už nie je podstatné. Vzhľadom na to, že ma zápästie stále bolievalo, chodila som po viacerých lekároch, no RTG nič neukazoval.

Až v roku 2006 už boli viditeľné zmeny a vzhľadom na to sa vykonalo MRI vyšetrenie, ktoré potvrdilo scapholunátnu disociáciu. V priebehu niekoľkých dní ma operovali, citujem z operačnej správy terapiu, aby to bolo presné: "Artrotomia, debridement, fixácia 3 Ki drôtmi, supraselektívna denervácia n.interoseus, posterior ..." Po 8t išli drôty preč, nasledovala rehabilitácia, kúpele atď. Spočiatku sa zdalo, že to bude OK, avšak cca po roku sa opäť začali bolesti stupňovať. Opäť nasledoval kolotoč.

V roku 2008 mi robili diagnostickú artroskopiu a parciálnu synovektómiu. Určené diagnózy sú synovitída a chondropatia. V podstate sa nič po tomto zákroku nezmenilo, nasledovali kortikoidy vpichované priamo do zápästia, Guna, lieky a pod. a v roku 2009 som bola odoslaná na amb. chronickej bolesti, kde som absolvovala niekoľkokrát procedúru s prístrojom Rebox, avšak opäť bez výsledkov.

V roku 2012 prišlo na rad neurologické vyšetrenie s výsledkom: "n.medianus a n.ulnaris 1.dx, inc sy karpálneho tunela 1.dx" (?) V tom istom roku skončila akákoľvek liečba. Momentálne sa mi však bolesti zhoršujú, najmä po akejkoľvek záťaži, napríklad po písaní. Bolesti sú aj v noci, niekedy nemôžem spávať. Konečne sa dostávame k podstate otázky. Čo by ste mi doporučili? Akého lekára navštíviť? Mám pristúpiť na silnú farmakologickú liečbu napriek môjmu veku? A čo ďalšia denervácia alebo part.déza (a čo to presne je? Prikladám link so snímkom z MRI z roku 2010 (http://oi62.tinypic.com/znqume.jpg), myslíte, že by bolo na mieste urobiť aktuálne vyšetrenie na posúdenie progresu alebo je to v tomto stave zbytočné? Ďakujem za odpoveď, už som po toľkých rokoch s bolesťou niekedy zúfalá.

Odpoveď

Vami popisované bolesti sú prejavom degeneratívnych zmien v dôsledku úrazu. Anatómia zápästného kĺbu je nesmierne zložitá , ide o najzložitejší zo všetkých kĺbov v tele . Zápästie musí byť veľmi mobilné, aby naše ruky mali plný rozsah pohybu a zároveň boli schopné a poskytnúť silu pre úchop. Ak napriek opakovaným intervenciám pretrvávajú bolesti, jednou z možností je aj prevedenie dézy, to znamená spojenie - znehybnenie určitých kĺbov, čo prinesie úľavu od bolesti, avšak znemožní vykonávanie pohybov. Denervácia - nemá za následok ovplyvnenie citlivosti ruky a pohyblivosti zápästia, ale by mala priniesť úľavu do bolesti. Presný pospis oboch výkonov, ich výhod a možných komplikácií je plne v kompetencii operatéra.

"Silná farmakologická liečba" ( predpokladám , že ste mali na mysli slabé , prípadne silné opioidy) je možná , ale len krátkodobo, vzhľadom k možným vedľajším účinkom a aj vzhľadom k Vášmu veku. Doporučila by som ohľadom farmakologickej liečby kontaktovať Ambulanciu pre liečbu chronickej bolesti. Vzhľadom k tomu, že v súvislosti s chronickou silnou bolesťou dochádza k zmenám v centrálnom nervovom systéme, je potrebné ovplyvniť liečebne aj tento mechanizmus.