Azbest a rakovina

Asi pred mesiacom som likvidoval na záhrade starú búdu, ktorá bola pokrytá strešnou krytinou z vlnitého eternitu. Vtedy som ešte netušil, že obsahuje nebezpečný azbest.

Otázka

Asi pred mesiacom som likvidoval na záhrade starú búdu, ktorá bola pokrytá strešnou krytinou z vlnitého eternitu (asi 10 - 15 platní 1x1 meter). Vtedy som ešte netušil, že obsahuje nebezpečný azbest, tak som ho nahádzal na kopu, rozlámal veľkým kladivom na menšie kúsky, naložil do prepraviek a odviezol na skládku. Až na skládke mi povedali, aký je nebezpečný. Pri lámaní, ani pri prevoze eternitu som nemal na ústach rúšku, takže je veľmi pravdepodobné, že som sa nadýchal nejakého prachu. Mohlo mi to veľmi uškodiť? Mám podstúpiť nejaké vyšetrenie? Dajú sa prípadné problémy tak skoro diagnostikovať?

Odpoveď

Azbest nie je tak nebezpečný, aby spôsobil rakovinu pľúc po jednorázovej expozícii pri jeho odstraňovaní, tak ako to popisujete. Azbest je významný ako karcinogén len pre tých, ktorí ho ťažia a spracovávajú dlhé roky denne pri práci. No aj tu je pri používaní ochranných pracovných pomôcok riziko malé. Azbest vo forme pevných materiálov (podložky, dosky, krytina a pod. ) je úplne neškodný, navonok nič nevyžaruje. Škodlivý je len vo forme prachu, ktorý vzniká pri opracovávaní a uvoľňovaní z opotrebovaných materiálov a ktorý by sme dlhodobo vdychovali bez ochrany. Nepôsobí chemicky, ale mechanicky. Ide o nerast, ktorý má mäkké ohybné mikrovlákna, ktoré napr. pri požití v žalúdku nespôsobujú nič. No pri dlhodobom vdychovaní a zaprášení pľúc azbestom vzniká chronické zápalové dráždenie v pľúcach, kde sa jeho rozštiepené vlákienka zapichujú do sliznice a dráždia tkanivo za vzniku chronických zápalov. V súvislosti s fajčením, či inými rizikovými faktormi tu môže potom vzniknúť aj rakovina pľúc. Je to podobné ako pri silikóze u baníkov, keď sa mikrokryštáliky kremíku z kremičitého prachu dostávajú pri nedostatočnej ochrane do pľúc, kde dráždia a provokujú zápal a neskôr aj tvorbu rôznych ochorení či nádorov. Azbest sa používal pre svoju nehorľavosť a mechanickú odolnosť v mnohých odvetviach priemyslu (stavebný, hutnícky) a na mnohé bežne používané výrobky (nehorľavé podložky, brzdové doštičky, strešné krytiny, omietky). Z týchto výrobkov sa potom dostával aj do životného prostredia a preto bolo jeho použitie postupne zakázané a odtraňuje sa postupne všade tam, kde bol v minulosti použitý. Napriek tomu jeho akútna nebezpečnosť nie je vysoká a báť sa treba len dlhodobého a nechráneného vdychovania azbestového prachu. Z púhej prítomnosti pevného azbestu v okolitých predemetoch a jednorázovej práce pri jeho odstraňovaní vám nič nehrozí. Samozrejme používajte ako pri každej prašnej práci respirátor na ústa a nos aby ste vdychovali čo najmenej prachu.