Krvácanie z konečníka

Ešte pred dvoma rokmi som bol operovaný a mylel som si, že problémy prestanú. Naďalej som krvácal z konečníka, tak som zašiel tu v GB k doktorovi.

Otázka

Som momentálne v zahraničí a mám problémy s hemoroidmi. Ešte pred dvoma rokmi som bol operovaný a mylel som si, že problémy prestanú. Naďalej som krvácal z konečníka, tak som zašiel tu v GB k doktorovi. Poslali ma na kolonoskopiu a endoskopiu, kde mi vybrali 9 polypov z hrubého čreva. Jeden z nich bol nezhubný, ale tým sa to skončilo. Nedali mi žiadne lieky. Ako mám vlastne postupovať, pretože aj naďalej mám slabulinké krvácanie z konečníka.

Odpoveď

Je logické, že ak problém pretrváva, musíte ísť na kontrolné vyšetrenie. Napísal ste veľmi málo a tak nezrozumiteľne, že neviem koľko z tých 9 polypov bolo nezhubných a či boli niektoré aj zhubné. Ak boli všetky nezhubné a správne odstránené tak by ste nemal dlhodobo krvácať. Ale komplikácie môžu vždy nastať. Nenapísal ste aký čas uplynul od zákroku, takže neviem či je to ešte v norme, alebo nie, pokiaľ ide o krvácanie. Radšej choďte na kontrolu a uveďte že krvácate. Pri každom zákroku sa môžu vyskytnúť aj komplikácie a načo máte čakať až sa to zhorší, potom aj tak budete musieť ísť, takže radšej choďte skôr. Až budete na kontrolnom vyšetrení, opýtajte sa na ďalšie doporučenia a životosprávu, hygienu a dietu a prípadné lieky. Z operácie hemoroidov a množstva zistených polypov vyplýva, že máte dlhodobo rizikovú životosprávu a nesprávnu výživu a asi menej pohybu. Musíte to zmeniť, inak sa vám problémy budú vracať.