Výživa pri rakovine žlčníka

Aká výživa alebo ktoré výživové doplnky či vitamíny sú vhodné pri rakovine žlčníka?

Otázka

Moja mamička (63) má veľmi vážnu Dg. - C23 - zhubný nádor žlčníka. Snažím sa jej pomôcť ako viem, tak som jej zakúpila niektoré protirakovinové výživové doplnky: Graviola sirup, horké marhuľové jadrá, Vilcacora čaj + robievam jej čerstvú zeleninovú šťavu (cvikla, mrkva, jablko, špenátový list), upravila si aj stravu na zdravšie jedlá. Ktoré doplnky sú ešte vhodné, prípadne ktoré vitamíny by som mohla ešte zabezpečiť?

Aby ste vedeli viac o zdravotnom stave mojej mamičky, prikladám výsledky z USG vyšetrenia: Žlčník so zahusteným žlčovým sedimentom a drobnozrnitá cholecystolitiáza, Kortikálna cysta ľavej obličky + ostatné orgány (pankreas, žlčovody, pečeň, slezina, močový mechúr, brušná dutina, oblasť nadoobličiek v norme) - po USG nasledovala laparoskopická cholecystektómia (odobral sa žlčník a poslal na histologické vyšetrenie). Výsledok z histol.vyšetrenia po laparoskopii: 1.žlčník 5x2,5cm - chronická cholecystitída, tkanivo žlčníka spracované kompletne sériovo v smere krčok-fundus, fokálne v niektorých rezoch zachytené prevažne v oblasti mukózy a submukózy štruktúry dobre diferencovaného tubulárneho adenokarcinómu žlčníka, ide zjavne o adenokarcinóm popísaný v bode 2, celkom ojedinele siaha infiltrácia tumoru do 2/3 samotnej svaloviny, do subserózy adenokarcinóm jednoznačne neprerastá, vo vyš.LU z oblasti krčka bez známok metastázy. 2.fragm.15 a 10mm susp.polyp žlčníka - vo vyšších rezoch izolovane zaslaného polypoidného útvaru pozorujeme obraz pyloric-gland type tubulárneho adenómu s HG dysplastickými zmenami a plynulým prechodom do intramukozálneho adenokarcinómu, oblasť stopky sme vo vyš.rezoch nepozorovali, k eventuálnej infiltrácii samotného žlčníka sa z daného obrazu nedá vyjadriť. Záver: pT1bN0Mx Nasledovalo odobranie onkomarkerov (hodnoty sú v poriadku) a CT hrudníka, brucha a malej panvy (výsledok: skalcifikované ložisko v ľavom dolnom laloku pľúc, mierne zmnožené mediastinálne a axilárne LU bilat. do normálnych rozmerov, cysta ľavej obličky, kostné hemangiómy Th6 a Th9) - podľa onkologičky je aj CT v poriadku.

V blízkej dobe mamička podstúpi resekciu lôžka žlčníka, onkologická liečba zatiaľ nebola indikovaná. Mohli by ste prosím vysvetliť uvedené výsledky z histológie a CT?

Odpoveď

Už to že onkologička nenasadila hneď CTS je isté pozitívum. Po odstránení žlčníka a jeho vyšetrení sa však potvrdila histologicky prítomnosť zmenených (displastických) buniek a nádorových buniek v žlčníku a preto bude treba ešte odstrániť ostávajúce rizikové zvyšky tkaniva v lôžku, chirurgicky. Nie je vylúčené, že po druhom zákroku nakoniec možno bude cytostatická či radiačná terapia nakoniec indikovaná, no to vôbec nevadí, pretože ponechať neviditeľné zbytky rizikového tkaniva v tele bez liečby zvyšuje pravdepodobnosť návratu ochorenia. Vaša mama je tak či tak v riziku a s liečbou či bez nej musí robiť rad preventívnych opatrení výživového a životosprávneho charakteru do ktorých možno zaradiť diétne opatrenia ako aj niektoré výživové doplnky (napr. Celladam-Vitacell, Indonal a iné). Myslím pri tom nielen diétne opatrenia, týkajúce sa chýbajúcej zásoby žlče (čiže obmedzenia konzumácie tukov), ale výživové opatrenia v súvislosti s prítomnosťou nádorových buniek a ochranou pred ich ďalšou malígnou transformáciou. To sú tie vitamíny a stovky iných ochranných látok na ktoré sa pýtate a ktoré sú v prirodzených zdravých potravinách. Izolované preparáty z lekárni, ktoré ste asi mali na mysli nemajú taký účinok ako pestré spektrum týchto látok z prirodzenej výživy. Jej denná strava preto musí byť bohatá na tzv. prirodzené „nutričné desmutagény“, ktoré vytvárajú jednak obranu proti vzniku abnormálnych buniek a jednak proti šíreniu a rastu už existujúcich displastických buniek v pečeni prípadne inde v tele, zvyšujú celkovú imunitu a génovo-reparačné kapacity. Vaša mama mala v žlčníku dlhodobý čiže chronický zápal a každý chronický a neliečený zápal kdekoľvek v tele je predpokladom v danom mieste, pre neskorší vznik abnormálnych zmenených buniek (dysplastické bunky) a z nich neskôr aj vznik a progresiu rakovinových buniek (neoplastické tkanivo). Jednoducho musí prejsť prevažne na ľahkú, zdravú, čerstvú a varenú či dusenú stravu bez mastí, olejov, zápražiek a vyprážania, akú dávame deťom vo veku do 10 rokov. K tomu veľa ovocia a zeleniny, prívarky bez zápražky a smotany varené a dusené nemastné mäso, ľahké cestovinové a nemastné mliečne produkty a pod. Ak má nadváhu, musí schudnúť, ale nielen diétou , ale aj pravidelným rekreačným a rehabilitačným pohybom a aktivitami. Potrebuje zvýšiť svoju imunitu aj pohybom na vzduchu a slnku, najlepšie vychádzkami do prírody a prácou s kvetmi na záhrade, spánkom, relaxáciou a pod. Potravinové doplnky, ktoré spomínate v úvode otázky síce neškodia, ale ich význam je malý a pritom stoja veľa peňazí a všetky účinné ochranné látky proti rakovine (nutričné desmutagény) sú obsiahnuté aj v prirodzenej strave (ovocie, zelenina, strukoviny, obilniny, čerstvé dusené a varené mäso, kvasené zeleninové a nemastné mliečne domáce produkty).

Vaša mama má v náleze aj okrem zvyškov adenokarcinómu zatiaľ bez známok metastázovania a dysplastického no zatiaľ nezhubného polypu aj nejaké zatiaľ nezhubné a neaktívne cysty na ľadvine. Onkomarkery má tiež v poriadku aj keď ich výpovedná hodnota je niekedy sporná pre prognózu progresie nádoru. Kostné hemangiómy v dvoch stavcoch sú nezhubné a CT vyšetrenie je v poriadku bez ďalších podozrivých nálezov. Preto je jej prognóza dobrá ak upraví aj výživu a životosprávu. Ak ju budúchcieť liečiť či ožarovať, tak sa tomu nebráňte, len vtedy o to viac dodržiavajte ochranný výživový vitaminźny a životosprávny režim a zožeňte si z Maďarska Celladam- Vitacel (v Miškolci, Budapešti), ktorý treba brať práve počas liečby CTS (v prestávkach medzi infúziami) či radiáciou, aby boli chránené zdravé bunky pred negatívnymi sekundárnymi účinkami liečby na zdravé bunky. Účinnosť CTS a radiačnej terapie na nádorové tkanivo sa pri tom neznižuje. Celladam-Vitacell stimuluje tvorbu špecifických obranných mechanizmov bunkovej imunity, tzv. T-lymfocytov označovaných ako NK bunky (natural killers) , alebo TNK bunky čo v preklade znamená „prirodzení zabijáci „ zmenených buniek a rakovinových buniek a iných rizikových elementov v krvi a tkanivách. Tento prípravok sa nepoužíva pri nádoroch ako samostatný liek ale ako doplnok CTS či radiačnej terapie s ktorou spolu výrazne zvyšuje úspešnosť liečby a prežívanie onkologických pacientov. Zdraví ľudia ho zas môžu brať občas preventívne v menších dávkach na zvýšenie celkovej imunity a DNA reparačných kapacít. Je neškodný aj pre malé deti a nezaťažuje ani ľadviny pri renálnej insuficiencii. Nepoužíva sa len v prípade imunosupresívnej (imunitu potláčajúcej) liečby pri autoimúnnych ochoreniach, lebo by vzbudzoval okamžite naspäť imunitu, ktorú sa snažíme v takýchto prípadoch potlačiť. Jeho cena je cca 11€. Zoženiete ho aj v Košiciach a na dobierku vám ho zašle individuálny distribútor.