Hemoroidy, alebo polypóza?

Už tretí deň mi po veľkej potrebe z konečníka tečie svetločervená krv. Mám veľký strach že to je rakovina a neviem čo mám robiť.

Otázka

Už tretí deň mi po veľkej potrebe z konečníka tečie svetločervená krv. Mám veľký strach že to je rakovina a neviem čo mám robiť. Možno to sú vnútorné hemoroidy, neviem. Prosím vás čo mám robiť, čo mám povedať rodičom? (Len málokedy som sa s nimi rozprávala o svojich problémoch, väčšinou si ich vyriešim sama.)

Odpoveď

Zdravotné problémy, ktoré máte riešte hlavne s lekárom a samozrejme aj s rodičmi, ktorí sú spoluzodpovední za starostlivosť o vás a musia vedieť o vašich zdravotných problémoch. Ak im nič nepoviete, potom je to aj vaša chyba. Hemoroidy v dospelosti sú bežným zdravotným problémom, no vo vašom veku je to trochu predčasná diagnóza. Môže však ísť aj o niečo iné no bez vyšetrenia to nezistíte a nechať to tak je absolútne neprípustné a nebezpečné. Jednoznačte treba ísť k lekárovi na vyšetrenie, aby určil či sú to naozaj hemoroidálne problémy a čím skôr ich riešiť. Na rakovinu vo vašom veku zabudnite, len choďte na vyšetrenie, aby sa vylúčila prítomnosť polypov či dedičné formy „familiárnej adenomatóznej črevnej polypózy“, ktoré sú rizikové. Pri vyšetrení to spomeňte aj lekárovi. Niekedy možno nájsť stopy krvi v stolici po prechode ostrej vláknitej potravy črevom, pri akútnom zápale či parazitóze a niekedy po konzumácii cvikly je na druhý deň stolica červená a človek sa zľakne ak zabudne, že jedol červenú cviklu. Ak ste si, ale istá, že sú to stopy krvi, musíte ísť na vyšetrenie teraz, pretože ranné štádiá hemoroidov sú veľmi ľahko liečiteľné a treba len dodržiavať diétne pokyny lekára, hygienu konečníka a pohybový režim aby sa to neopakovalo. Ak by šlo o polypózu a zanedbáte včasnú diagnostiku a liečbu, tak potom by ste riskovala vážny priebeh a všetky následné komplikácie tohto ochorenia. Takéto problémy neriešte sama, ale jednoznačne aj s rodičmi.