Pochybnosti o postupe lekára

Na preventívnej prehliadke mi vyšli zlé výsledky cytosterov. Liečila som sa 2 mesiace tabletkami, čípkami a mastičkou. Prišla som na kontrolu a lekár ešte pred vyšetrením povedal, že dáme urobiť ešte jedny testy priamo na rakovinu krčka maternice.

Otázka

Na preventívnej prehliadke mi vyšli zlé výsledky cytosterov. Liečila som sa 2 mesiace tabletkami, čípkami a mastičkou. Prišla som na kontrolu a lekár ešte pred vyšetrením povedal, že dáme urobiť ešte jedny testy priamo na rakovinu krčka maternice. Vyšetril ma, už sa mu to zdalo lepšie, zobral ďalšie stery, platila som za to 20 eur. Volal mi pred týždňom, že ma posiela na operáciu krčka maternice, aby vyoperovali "zlé bunky", hoci výsledky ešte neprišli. Nemám potvrdený ani hpv vírus. Vie o tom, že sa pokúšame o dieťa a po tomto zákroku to bude komplikované. Bojím sa aj toho, že pri operácii niečo pokazia a nakoniec vyberú celý krčok. Je tento postup lekára správny?

Odpoveď

Lekár vás evidentne nechce strašiť a tak sa nevyjadruje priamo a príliš odborne, ale laicky aby ste tomu rozumeli. „Zlé bunky“ to sú zmenené, abnormálne bunky sliznice krčka maternice (ešte nie rakovinové), ktoré sú rizikové podľa toho o aký stupeň zmien ide. Rizikové sú v tom, že ak by tam zostali naďalej, tak by sa mohli časom zmeniť na neoplastické tkanivo (rakovinové) a potom by to už bolo vážne a museli by ste brať aj CTS a radiačnú terapiu a potom by už bola ohrozená možno aj maternica a vaše tehotenstvo. Lekár musí v prvom rade myslieť na vaše zdravie a život a potom na iné riziká. Prekonzultujte to s ním. Otehotnenie po konizácii krčka je pomerne bežné a v prípade komplikácií sa dá vykonať oplodnenie špeciálnymi metódami a technikami.Tehotenstvo bude brané ako rizikové a keby krčok nedržal dostatočne plod, pristupuje sa až k jeho dočasnému zašitiu (serkláž) a pod. Rizikové bunky môžu vzniknúť po akomkoľvek chronickom zápale sliznice a teda nielen vplyvom HPV. Vy teraz poproste lekára aby vám vysvetlil odbornejšie celú diagnózu a prečo je nutné robiť konizáciu pred otehotnením. A pýtajte si kópiu chorobopisu a jeho postup môžete pred zákrokom konzultovať a prehodnotiť aj s iným lekárom. No v podstate postupuje správne, len si požiadajte aby vás presnejšie a odborne informoval, aby ste mohla konzultovať aj s iným odborníkom.