Viacpočetné hyperechá na obličkách

Mám 22 rokov a 6 rokov mám problémy s funkciou štítnej žľazy. Pri poslednej kontrole som mala zvýšenú hladinu kortizolu a DHEAS a tak ma doktorka poslala na sono brušnej dutiny. Do výsledku zo sona mi pani doktorka napísala k obličkám, že mám na obidvoch obličkách viacpočetné hyperechá, nevrhajúce echotieň.

Otázka

Mám 22 rokov a 6 rokov mám problémy s funkciou štítnej žľazy. Pri poslednej kontrole som mala zvýšenú hladinu kortizolu a DHEAS a tak ma doktorka poslala na sono brušnej dutiny. Do výsledku zo sona mi pani doktorka napísala k obličkám, že mám na obidvoch obličkách viacpočetné hyperechá, nevrhajúce echotieň. Chcela by som sa spýtať čo to vlastne znamená.

Odpoveď

Ak je u pacienta podozrenie na ochorenie štítnej žľazy, robí sa často aj sonografické či iné vyšetrenie ďalších hormonálne súvisiacich orgánov a častí tela (celá brušná dutina, oblička, nadoblička, vaječníky, krk atď.). Keďže sa kortizol tvorí v kôre nadobličiek a jeho hlavnou funkciou je zvyšovať celkovú pohotovosť pri záťažových situáciách (stres, infekčné choroby, zápaly a pod.) a zvýšené vylučovanie sa vyskytuje aj pri rade menej či viac významných diagnózach obličky, dala vám lekárka urobiť aj toto vyšetrenie, pretože aj niektoré nádory nadľadvín môžu zvyšovať jeho produkciu. To teda znamená len toľko, že chce vylúčiť aj túto rizikovú možnosť. Pri sonografickom vyšetrení obličky lekár sleduje hypoechogénne či hyperechogénne štruktúry a pomocou ktorých stanovuje spolu s inými vyšetreniami diagnózu. Môže ísť o rôzne zmeny echogenity v parenchýme obličky (nadobličky) pri bežných akútnych i chronických ochoreniach a výskyte radu neškodných, nezhubných, ale aj podozrivých útvarov v ľadvine, pri výskyte vrodených anomálií v ľadvine atď. Preto sa vôbec nevzrušujte, lebo tých možných diagnóz je tam veľa a ešte treba určiť presný charakter hyperechogénneho ložiska. Ide o spektrum desiatok nálezov od úplne neškodných až po závažnejšie. Sonografický obraz je navyše často veľmi ťažko hodnotiteľný a ak jeho popis nerobí veľmi skúsený pracovník, sú aj závery orientačné a vyžadujú opakované, či iné presnejšie zobrazovacie vyšetrenia pre stanovenie diagnózy.

Vyššia hladina DHEAS je v mladšom veku do 25 rokov takže to nemusí nič znamenať (neuviedla ste o koľko je zvýšená, či len trochu, či významne). Lekárka postupuje správne v rámci prevencie vážnejších diagnóz, ale to neznamená, že ich máte a preto nemajte obavy a počkajte na záverečnú diagnózu, ktorá môže byť bežná a neškodná. Aj keby sa zistilo niečo závažnejšie, tak je dobré, že sa na to príde včas, keď je ešte liečba jednoduchšia a účinná.