Poškodenie plodu hormonálnou antikoncepciou (HAK)

Takmer dva roky som užívala HAK Yadine. Zhruba pred štyrmi mesiacmi sa mi zhoršila kvalita pleti, vynechávalo krvácanie, tak mi doktor predpísal pre zmenu Belissa-u. Vlastne som pokračovala v cykle ako obyčajne.

Otázka

Takmer dva roky som užívala HAK Yadine. Zhruba pred štyrmi mesiacmi sa mi zhoršila kvalita pleti, vynechávalo krvácanie, tak mi doktor predpísal pre zmenu Belissa-u. Vlastne som pokračovala v cykle ako obyčajne. Prvý mesiac bolo krvácanie ako obyčajne, tri dni. Tento mesiac len dva dni, ale bolesti neodozneli, tak som navštívila lekára. Ten ma prekvapil vyjadrením, že som v šiestom týždni tehotenstva. Zdôrazňujem, na pravidelnosti užívania si zakladám. Upozornil ma na možné komplikácie vzhľadom na to, že vlastne celých 6 týždňov užívam HAK. Chcem sa preto opýtať, aké veľké je riziko poškodenia plodu v takomto prípade, či by bolo vhodnejšie nič neriskovať a ukončiť to, čo by som teda nechcela, alebo ten vplyv tam nie je až taký výrazný.

Odpoveď

Keďže v tomto období sa plod ešte vyvíja autonómne a nemá výrazne vyvinutú placentu, nie je predpoklad intenzívneho ovplyvnenia hormónu z krvi matky do plodu. Taktiež neexistujú štúdie, ktoré by jednoznačne dokazovali nevyhnutné poškodenie plodu v takýchto prípadoch zlyhania antikoncepcie a súčasnej gravidity. Preto nemajte veľké obavy. Lekár je síce povinný vás upozorniť aj na minimálne – teoretické či skôr len potenciálne riziko ovplyvnenia vývinu plodu, aby ste ho neskôr neobvinila, že vám nič nepovedal, no neznamená to, že vás navádza na interrupciu. Pravdepodobnosť poškodenia plodu je v takýchto prípadoch malá, ak je pacientka v normálnom a celkovo dobrom zdravotnom stave za posledné mesiace a ak sa nepridružujú iné rizikové okolnosti a komplikácie. Ak ste teda zdravotne v poriadku a nemala ste za tých šesť týždňov ani tesne predtým žiadne iné závažné ochorenie, chrípku či inú silnú virózu, alebo silnú bakteriálnu infekciu a nebrali ste v tom čase ani antibiotiká či iné silné lieky ani dlhodobo iné lieky, nemáte silne zníženú imunitu či imunodeficitné ochorenie, ani ste neboli pod silným rontgenovým vyšetrením, nebrali ste dlhodobo, alebo v tom čase návykové látky a nepili ste dlhodobo veľké dávky alkoholu (ani nie ste alkoholička) ani iné toxické potraviny, tak potom sa môžete tešiť svojmu požehnanému stavu a na bábätko. Ak ste s partnerom tak zdraví a plodní, že ani HAK nezabránila počatiu tak to pokladajte za šťastie , veď tisíce párov nemôžu mať deti aj keď sa pokúšajú sa všemožne o potomkov. Život človeka aj dieťaťa od počatia je posvätný a je to veľký dar a šťastie. Podľa toho sa teda aj rozhodnite.

Antikoncepčné prípravky sú síce najúčinnejším prostriedkom na zabránenie počatia no nie na 100% a majú navyše rad nežiadúcich účinkov u niektorých jedincov na metabolizmus aj psychiku. Ide síce o pohodlnú no neprirodzenú a niekedy aj zdravotne rizikovú ochranu pred počatím. V niekoľkých percentách prípadov môže dôjsť aj k otehotneniu a to pravdepodobne vplyvom nejakých iných, zmenených metabolicko-endokrinných či iných okolností v tele, ktoré na chvíľku spravia HAK neúčinnou. Vo vašom prípade mohol byť príčinou aj prechod na iný druh HAK.

V súvislosti s otázkou na prerušenie tehotenstva som mal raz prípad keď pacientka absolvovala rontgen na brušnú oblasť a potom sa zisase tilo, že v tom čbola už, podobne ako vy, tehotná. Ionizujúce žiarenie je omnoho rizikovejší faktor pre plod ako napr. niektoré lieky a chemické látky, no pacientka bola celkovo zdravá a tak sa rozhodla dieťa si ponechať a narodilo sa jej krásne a zdravé. Jej zdravý organizmus si poradil s ľahkými ionizačnými zmenami spôsobenými rontgenom v bunkách tkanív a krvi bez následkov na vyvíjajúcom sa plode. Takúto ochranu má každá zdravá žena a jej plod, je to jednoducho prirodzená biologická ochrana plodu pred škodlivými – genotoxickámi faktormi okolitého prostredia a prípadnými škodlivými látkami (z výživy, liekov a pod.) či toxickými metabolickými splodinami v tele matky. Samozrejme úroveň a kapacita tejto prirodzenej biologickej detoxikačnej a génovo-reparačnej ochrany je rôzna, podľa toho či je žena zdravá, alebo nejak zdravotne indisponovaná a samozrejme podľa kvality výživy a životosprávy. Ak ste celkovo zdravotne v poriadku aspoň 3 mesiace pred otehotnením a aj v čase otehotnenia, tak nie je dôvod na žiadne obavy. Pokračujte v prirodzenej, zdravej životospráve a výžive a primeranej pohybovej aktivite počas celého obdobia tehotenstva a tak urobíte maximum pre zdravý vývin svojho dieťatka.

Hormonálnu antikoncepciu by nemali brať plošne všetky ženy a už vôbec nie bez vyšetrenia celoživotnej anamnézy a celkového zdravotného stavu, pretože pre špecificky zdravotne indisponovaných jedincov a pri niektorých ochoreniach a zdravotných indispozíciách je HAK kontraindikovaná a nežiadúca pre svoje viaceré nepriaznivé bočné účinky. Aj mnohé zdravé ženy ju niekedy musia prestať po čase užívať pre zhoršenie niektorých zdravotných a metabolických parametrov či vznik psychických problémov. Preto zvážte používanie HAK v budúcnosti vždy podľa svojho zdravotného stavu a iných rizikových okolností.