Mikroadenóm hypofýzy

Dcéra má 7,5 roka. Meria 112cm a váži 19,5kg. Od narodenia má problém s trávenim. Mala pozitívne testy na EMU a aj zvýšene hodnoty IgA a IgG biopsiu mala negatívnu. Ale na genetických testoch bola celiakia vylúčená. Na endokrinológii jej zistili, že má nízke IGF 1.A na magnetickej rezonacii jej zistili Mikroadenóm hypofýzy.

Otázka

Dcéra má 7,5 roka. Meria 112cm a váži 19,5kg. Od narodenia má problém s trávenim. Mala pozitívne testy na EMU a aj zvýšene hodnoty IgA a IgG biopsiu mala negatívnu. Ale na genetických testoch bola celiakia vylúčená. Na endokrinológii jej zistili, že má nízke IGF 1. A na magnetickej rezonacii jej zistili Mikroadenóm hypofýzy. Čo to vlastne je, a ako sa to lieči? Môžu tie ťažkosti čo mala a aj nadalej má s tým súvisieť?

Odpoveď

Ide o nezhubný nádorček na hypofýze menší ako 10mm. Pri ich výskyte podľa typu sa môže, ale nemusí vyskytovať nadmerná produkcia niektorých hormónov, čo môže spôsobovať viaceré problémy. Liečia sa medikamentózne, chirurgicky, alebo rádiochirurgicky. Liečba vyžaduje vyšetrenia a starostlivosť u špecialistov.