Stvrdnuté tkanivo po modrine

eden deň som sa s malou sestrou naháňal v izbe pri čom som zavadil o stoličku a v okolí penisu mi vznikla dosť nepekná modrina najprv fialová až krvavá - neskôr už iba fialová. Modrina pomerne rýchlo zmizla. No teraz som si na tom mieste nahmatal pod kožou guličku ako keby som pod tou kožou mal nejakú tvrdu guľu avšak nebolí to.

Otázka

Jeden deň som sa s malou sestrou naháňal v izbe pri čom som zavadil o stoličku a v okolí penisu mi vznikla dosť nepekná modrina najprv fialová až krvavá - neskôr už iba fialová. Modrina pomerne rýchlo zmizla (do 4roch dní). No teraz som si na tom mieste nahmatal pod kožou guličku ako keby som pod tou kožou mal nejakú tvrdu guľu avšak nebolí to. Nevedeli by ste mi poradiť? Je mi celkom blbé ísť s tým k lekárovi - a ak by už prišlo k tomu lekárovi, mal by som najprv ísť k obvodnému a počkať kam ma pošle on alebo rovno smer urológia?

Odpoveď

Po narazení sa vám vytvoril hematóm čiže modrina a teda krvný výron do udretého tkaniva. Hematóm sa začne potom hojiť, resorbovať krvnú zrazeninu a tento proces sa nazýva „organizácia hematómu“. Pri tom sa počas organizácie menia aj farby udretého tkaniva. Po vyhojení vzniká na udretom mieste väzivové ložisko a to tuhšie tkanivo, ktoré cítite. No ak sa trombus nestihne správne zorganizovať, môžu vzniknúť aj rôzne komplikácie, zvlášť ak je hematóm na citlivom mieste napr. v mozgu (po údere do hlavy. Vo vašom prípade je to v poriadku, ale ak chcete mať 100%nú istotu tak sa choďte ukázať lekárovi. Prekvapuje ma váš prístup a hanblivosť, keď ide o vaše zdravie. Veď lekári sú presne na to určení, aby včas vyšetrili podozrivé zdravotné problémy a určite im na tom nebude pripadať nič „blbé“. Naopak, iste ocenia váš prístup, že nenechávate veci skomplikovať a na poslednú chvíľu, keď už musia niekedy riešiť vážne zdravotné problémy. Ukázať modrinu chirurgovi môžete ísť priamo bez výmenného lístka, no k urológovi už budete potrebovať lístok od obvodného.