Endometrióza a bolesti po hysterektómii?

Mám 43 rokov. Pred 5 rokmi som podstúpila hysterektomiu pre myómy. Jeden vaječník mi zostal, ale diagnostikovali mi aj endometriozu. Teraz ma trápia bolesti v krížovej oblasti a pocit napätia v podbrušku.

Otázka

Mám 43 rokov. Pred 5 rokmi som podstúpila hysterektomiu pre myómy. Jeden vaječník mi zostal, ale diagnostikovali mi aj endometriozu. Teraz ma trápia bolesti v krížovej oblasti a pocit napätia v podbrušku. Mohli by súvisiet s predošlou operáciou? Meriam 172cm, váha 79kg, na gyn. prehliadky chodím. Vraj som v poriadku.

Odpoveď

Samozrejme že po operácii maternice sa vyskytujú v brušnej dutine zjazvenia a zrasty, ktoré by mohli vyvolávať určité nepríjemné pocity. No vo vašom prípade to súvisí skôr s prítomnou endometriózou u ktorej sú podobné pocity bežné. Pri endometrióze prerastá sliznica maternice aj mimo nej. Aj keď už maternicu nemáte môže sa šíriť jej tkanivo do okolia. Napr. na vaječníky, oblasť pobrušnice, poševno-rektálnu priehradku, niekedy na črevá a vzácne aj na vzdialenejšie lokality v tele. Endometrium je závislé na hormonálnom cykle a pohlavných hormónoch. Preto ak máte ešte vaječníky, zvyknú sa podávať hormóny aby sa obmedzila produkcia pohlavných hormónov.

Pri operácii vám ponechali vaječník aby produkoval pohlavné hormóny a aby ste nemala hneď niektoré postmenopauzálne problémy. No to je aj určité riziko, lebo aj tak už nemôžete mať dieťa a v tkanive vaječníkov môžu perzistovať niektoré bunkové abnormity pochádzajúce z maternice. Asi bude vhodné v dohľadnej dobe a pri zhoršovaní príznakov vykonať laparoskopické vyšetrenie a odstránenie endometrických polypov a súčasne pri tom aj radšej odstrániť zvyšný vaječník. Nebojte sa toho, nie ste prvá ani jediná a pri dobrej, zdravej životospráve, pohybe a štíhlosti vás nebudú trápiť ani návaly a pod. K vôli tomu sa neoplatí ponechávať si rizikové tkanivo v tele.