Sporadická dermatitída vo vlasoch

V minulosti, keď som mala cca 5 rokov som mala ekzém, navštevovala som lekára, neskôr cca v 8 rokoch mi ekzém na rukách zmizol. Teraz už nemám takýto problém. Neskôr v 17 rokoch som mala cca 3 mesiace perioral dermatitis, navšívila som kožnú lekárku, takže som mala rôzne krémy, ktoré mi pomohli len na čas, pretože boli kortikoidné, tak som si kúpila olivový krém, ktorý tento problém vyriešil.

Otázka

V minulosti, keď som mala cca 5 rokov som mala ekzém, navštevovala som lekára, neskôr cca v 8 rokoch mi ekzém na rukách zmizol. Teraz už nemám takýto problém. Neskôr v 17 rokoch som mala cca 3 mesiace perioral dermatitis, navšívila som kožnú lekárku, takže som mala rôzne krémy, ktoré mi pomohli len na čas, pretože boli kortikoidné, tak som si kúpila olivový krém, ktorý tento problém vyriešil. Síce sa mi občas tento problém vráti, ale vždy použijem tento krém a za pár dní to prejde. No nikdy som nebrala na kožné problémy lieky a ani momentálne žiadne neberiem. No teraz mám iný problém, približne pred mesiacom ma začalo svrbieť v okolí vlasov za uchom, v oblasti uší, pod vlasatou časťou vzadu na krku ku vlasom, škriabem sa a mám to také červené. Škriabe ma aj pokožka hlavy, ale to už menej. Toto škriabanie nie je veľmi intenzívne, skôr by som povedala že sa toto škrabanie zhoršuje keď už pociťujem, že mám mastné vlasy a lupiny, ale mám to také červené na krku pod oblasťou vlasov a za uchom. Všimla som si, že sa mi viac mastia vlasy a že mám veľa lupín. Vlasy si umývam 3-4 krát za týždeň, podľa potreby. V minulosti som tento problém nemala, takže neviem čo je príčinou, či je to alergia alebo nejaké kožné ochorenie. Nie som na nič alergická, respektíve o tom neviem. V byte máme psa, ale toho už máme dlhšie, tak to asi nebude problém. Neviem či to má niečo spoločné so stravou, jedávam pravidelne. No veľakrát sladké jedlo. Neviem aká je príčina, keďže v minulosti som takýto problém nemala. No otec má ekzémy.

Odpoveď

Ak sa vyskytne vo vlasoch vami popísané svrbenie a začervenanie, môže ísť o prechodnú dermatitídu spojenú so zvýšeným mastením vlasov, alebo poklesom kožnej imunity. Nemusí ísť hneď o nejakú kožnú chorobu či trvalú seboroickú dermatitídu. To, že ste to v minulosti nemali nie je podstatné, všetko je raz po prvýkrát. Proste sa vám buď zmenila hormonálna aktivita a spôsobila mastenie vlasov, alebo ste dlhodobejšie psychicky vyčerpaná či v strese, alebo máte aj iné zdravotné problémy a pokles imunity

Pokles imunity, oslabenie a stres, vyčerpanosť, iné ochorenia a pod. sa veľmi často premietajú aj do prechodných seboroidných problémov vo vlasoch, na obočí a pod., pretože sa na imunitne oslabenej koži pomnožia, inak na koži bežne prítomné a neškodné, bakteriálne kmene (napr. pytiosporum ovale a iné). Teraz je dôležité, aby ste to nezačali úporne riešiť pomocou nejakých veľmi účinných prípravkov, liekov či agresívnych šampónov a dezinfekčných chemikálií. Tie často ešte zhoršia situáciu (napr. šampón nizoral). Naopak prejdite na nedráždivú a menej intenzívnu kozmetiku a šampón pre bábätka, napr. šampóny zn. LILIEN pre bábätká a vitaminové šampóny tejto značky proti lupinám, ktoré sú robené z kojeneckej vody. Všetky iné šampóny s kondicionérmi, leskami či akýmikoľvek inými špec. efektami teraz vynechajte. Na oplach po umytí vlasov použijte čistú mäkú vlažnú vodu (prevarenú a odstátu z vodovodu). Podstatné je teraz čo najmenej dráždiť pokožku. Tu platí, že menej je viac (menej dráždenia). Proste používajte len najjednoduchšie prípravky pre bábätká. A interval umývania vlasov prispôsobte intenzite vašich fyzických aktivít a intenzite mastenia vlasov. Prílišné presušovanie častým odmasťovaním a umývaním tiež nemusí robiť dobre. Až si budete umývať vlasy detským či iným šetrným šampónom, skúste do neho primiešať pred aplikáciou pár kvapiek Tee tree oleja (olej z austrálskeho čajovníka – dostať v každej lekárni). Ak bude účinok priaznivý, tak ho primiešajte aj inokedy, ak nie, tak ho vynechajte celkom. Musíte trochu skúšať a experimentovať, no pri veľmi účinných prostriedkoch veľmi opatrne.

Pri bežných prechodných seborických problémoch sa len dočasne naruší obranyschopnosť kože a s návratom celkovej imunity, psychickej rovnováhy a zdravia tieto problémy ustúpia. No pri trvalom strese a zníženej psychickej odolnosti a neurózach môžu pretrvávať aj keď budete dodržiavať bežnú vlasovú hygienu. Preto netreba toto začervenanie a svrbenie liečiť len lokálne vo vlasoch a na koži, ale odstrániť aj všetky iné rizikové faktory (aj psychohygienické), ktoré vám narúšajú celkovú imunitu, psychickú pohodu a zdravie.

Doprajte si preto dostatok spánku, relaxu, kľudu, jedzte ľahkú, pestrú avitaminóznu výživu a zbavte sa zdrojov znekľudňovania a stresu, lebo aj vaše tráviace problémy z minulej otázky môžu mať rovnako pôvod v psychickej sfére. Aby ste neboli veľmi precitlivelá a náchylná podľahnúť psychickému aj fyzickému vyčerpaniu, začnite sa otužovať, športovať a venovať sa zábavným koníčkom a príjemným záujmom v nejakom kolektíve či spoločenstve ľudí, ktorí vám vyhovujú. A aj keď to s dermatitídou nesúvisí, prestaňte jesť príliš veľa sladkostí denne, lebo si spôsobíte aj iné problémy.