Stavy úzkosti a vnútorná triaška

Ako malá som prekonala toxoplazmozu a pred 4 rokmi mononukleózu. Odvtedy mám zvačšené uzliny na krku (celkovo 6, po stranách krku). Každý rok chodím na opakované sono krku, avšak lekár mi stále hovorí, že je to OK. Uzlinky sa nezväčšujú, sú všetky do 1 cm. Od januára tohto roka mam zvačšenú uzlinu pod sánkou.

Otázka

Ako malá som prekonala toxoplazmozu a pred 4 rokmi mononukleózu. Odvtedy mám zvačšené uzliny na krku (celkovo 6, po stranách krku). Každý rok chodím na opakované sono krku, avšak lekár mi stále hovorí, že je to OK. Uzlinky sa nezväčšujú, sú všetky do 1 cm. Od januára tohto roka mam zvačšenú uzlinu pod sánkou. Bola veľmi bolestivá. Vybrala som ATB, avšak nezabrali a uzlina sa nezmenšila. V júli som bola s uzlinou poslaná na ORl. Podľa všetkých krvných odberov a výterov som v poriadku. Na sone mala uzlina 3,2 cm, po vybratí ATB sa zmenšila na 2 cm. Občas ma bolí. V krvi som mala zistenú pozitívnu listeriózu, tak to lekári pripisujú tomu. Viac to neriešia. Mám po rozvode, pracujem, starám sa o ročného syna a neustále mi vŕta v hlave rakovina, nakoľko sa u nás v rodine vyskytuje. Veľmi sa bojím. Často sa mi stáva, že ma zachváti panika, zle sa mi dýcha, začnem sa potiť a celá sa vnútorne trasiem. Neviem či to mám pripisovať stresu a zlej psychike so strachom, alebo to môže súvisieť s uzlinou? Jesť mi chutí, už pol roka mám stálu váhu, chorá nebývam. Avšak trápia ma tieto stavy akoby úzkosti a vnútornej triašky.

Odpoveď

Vy ste už viacnásobná klientka mojej poradne a dúfam, že je to preto, že som vám radil dobre. Tak aj teraz vás chcem v prvom rade ukľudniť, že tak problémy s infektami a uzlinami ako aj úzkostné stavy a obavy nijako nesúvisia s rakovinou, ktorej sa teraz úplne zbytočne obávate. To vám zhoršuje vašu psychickú odolnosť. Nie je treba, aby ste si svoju momentálne neľahkú situáciu po rozvode a zdravotnú situáciu po prekonaných infekčných ochoreniach ešte zhoršovala navyše, zbytočným psychickým napätím a strachom z rakoviny. To že sa u vás v rodine vyskytla je nevýznamné, pretože len asi 1% nádorových ochorení je dedičného charakteru. Reakcia uzlín je adekvátna prekonaným ochoreniam a naozaj tu nie je dôvod hľadať nijaké spojitosti s rakovinou.

No aj stavy úzkosti, obáv a paniky, potenie, ťažké dýchanie, búšenie srdca, atď. sú adekvátne všetkému čo prežívate a sú to typické prejavy stresu, frustrácie, neistoty, strachu, čiže dlhodobého psychického napätia a neistoty. Toto neriešené napätie sa premieta do pestrej palety psychosomatických zdravotných následkov napr. orgánových neuróz a úzkostných stavov, prechodnej paniky, depresie a pod. Teraz už viete, že sa nemusíte báť rakoviny a tak sa môžete trochu ukľudniť a vyrovnať sa postupne s rozvodom a pre istotu si skočte k lekárovi pre nejaké lieky na ukľudnenie, ktoré však berte len veľmi krátkodobo na preklenutie úzkostných stavov. No ak to dokážete aj bez liekov pomocou psychológa a psychoterapie a dobrej psychohygieny a životosprávy, rodičov a rodiny, priateľov, pomocou športu, výletov do prírody, meditácie či viery a pod., tak by to bolo ešte lepšie, lebo to nie je umelo navodené ale prirodzené. No to ale trvá nejaký čas a je dobre mať pritom pomoc niekoho blízkeho.