Syndróm dráždivého čreva

Už dlhšiu dobu tj. 6 týždňov mám problémy s trávením, presnejšie hnačkou. Začalo to zo dna na deň bez predchádzajúcich problémov. Pred tri a pol rokom som mala vyoperovaný žlčník. Odvtedy keď som zjedla kyslú kapustu alebo fazuľu tak ma trochu na druhý deň prehnalo a všetko bolo zase v poriadku. No teraz už neviem čo robiť.

Otázka

Už dlhšiu dobu tj. 6 týždňov mám problémy s trávením, presnejšie hnačkou. Začalo to zo dna na deň bez predchádzajúcich problémov. Pred tri a pol rokom som mala vyoperovaný žlčník. Odvtedy keď som zjedla kyslú kapustu alebo fazuľu tak ma trochu na druhý deň prehnalo a všetko bolo zase v poriadku. No teraz už neviem čo robiť. Začalo to akútnou vodnatou hnačkou asi 20x za deň. Na druhý deň som bola u lekára (momentálne som už 3 roky v GB.) Predpísal mi loperamid. Po troch dňoch užívania mi bolo lepšie ale nemohla som po nich na WC, tak som ich prestala brať. Ale po ďalších troch dňoch sa to vrátilo no nemalo to až taký drastický priebeh ako prvýkrát.

A odvtedy sa to takto strieda každý týždeň. Bolo mi robené vyšetrenie stolice no výsledok OK normál. Pred týždňom mi boli robene krvné testy na vírus - negatívne, celiakia - negatívne, pečeň a obličky v poriadku. Ale moja stolica nieje v poriadku. Asi 3 týždne dozadu už pozorujem aj hlien niekedy biely inokedy žltý. Pred 3 dňami som začala brať endiex a hylak. Poslali mi ich z domu. Ale dneska som už bola zase 5x na WC. Neviem či nezaberajú alebo ich pijem ešte krátko? Chcem ešte povedať, že bolesti nemám žiadne okrem toho keď potrebujem ísť, tak dole v podbrušku silné kŕče. Ani bolesť žalúdka nepociťujem. Len niekedy všeliaké zvuky v črevách. Vedeli by ste mi prosím poradiť čo to môže byť alebo či brat aj ďalej endiex a hylak? A čo má znamenať ten hlien v stolici?

Odpoveď

Je dosť pravdepodobné, že máte počiatočné príznaky syndrómu dráždivého čreva. Činnosť čriev je riadená zložitou neuro-humorálnou reguláciou. Ak sa chronické stresové podnety spoja s nepravidelnou a zlou výživou a disproporciami v črevnej mikroflóre, infekciami a pod, vznikajú najprv dispeptické problémy a sporadicky v čreve dráždivý proces a neskôr aj chronický. Ochorenie je prevažne psychosomatického pôvodu (rozháraná životospráva, výživa a stresy) a súčasne vplyvom diétnych chýb. Dôvodom, prečo sa premieta stres práve do oblasti tráviaceho traktu je, že pri každom strese sa prerušuje proces trávenia, vylučujú sa obranné hormóny. Takéto časté (chronické) stresové prerušovanie vyvoláva pestrú paletu psychosomatických následkov, porúch a ochorení v rôznych orgánoch a častiach tela a teda aj v tráviacom trakte. Často sú to práve rôzne ulcerózne (vredové) a zápalové problémy a ochorenia v žalúdku, dvanástniku, tenkom a hrubom čreve.

Syndróm dráždivého čreva bez riadnej liečby môže prejsť do ulceróznej kolitídy a až do Crohnovej choroby. Ten hlien je dosť typický práve pre syndróm dráždivého čreva. Tie lieky (Loperamid a hylak) sú na podobné problémy a môžete ich brať (Endiex iba pri infekcii) no berte ich len ak máte hnačkovitú a hlienovitú stolicu. Ak už to prejde tak prestaňte, aby to neprešlo do zápchy. Pri tom by ste mala mať veľmi pravidelný životosprávny režim, šetrnú diétnu výživu a brať niečo aj na úpravu črevnej flóry. A hlavne, nemala by ste mať každodenné stresy a prílišný zhon a napätie. Neviem akú prácu v GB robíte, ale ak je to psychicky náročná, ťažká, vyčerpávajúca a stresujúca činnosť, tak to musíte zmeniť, alebo aspoň ju robiť iba v takom rozsahu, aby ste mala dostatok času na psychohygienu- prestávky v práci a na jedlo, relaxáciu po práci, oddych, cvičenie, spánok a pod. K tomu samozrejme primeranú zdravú, čiže prirodzenú vitaminóznu výživu a pravidelnú varenú domácu stravu. Obavám sa že v GB pre vás nie sú na to ideálne predpoklady.