Prevencia nákazy svrabu

Od známeho som chytil svrab. Prešiel som liečbou (rovnako aj členovia rodiny-2x infectoscab). Čítal som, že to môže odznievať 2 až 4 týždne a reinfekcia je 1 až 4 dni. Poprosil by som ak viete, ako sa prejavuje reinfekcia. Nech viem, či môžem mat kľud a či zase panikáriť.

Otázka

Od známeho som chytil svrab. Prešiel som liečbou (rovnako aj členovia rodiny-2x infectoscab). Čítal som, že to môže odznievať 2 až 4 týždne a reinfekcia je 1 až 4 dni. Poprosil by som ak viete, ako sa prejavuje reinfekcia. Nech viem, či môžem mat kľud a či zase panikáriť. Keďže po liečbe ešte sem tam menej intenzívne svrbenie pretrváva a sem tam sa vytvorí dáka drobná bodka, ale noc je kľudná.

Odpoveď

Predpokladajme, že ste vyliečený vy aj ľudia okolo vás. Teraz len musíte dodržiavať predpísané preventívne hygienické opatrenia (pravidelná telesná hygiena, hygiena prania používanej posteľnej bielizne, osobných odevov, uterákov a zákaz ich spoločného používania pod.), kým si nebudete istý, že ste vy aj všetci členovia rodiny vyliečení. Ak vás ešte sem tam niečo svrbí, tak ešte môžete na tie miesta aplikovať liečivé prípravky, kým si nebudete úplne istý vy aj ostatní potencionálni nosiči svrabu okolo vás.

Rozmýšľajte, kde ste sa nakazili (a možno to už aj viete) a vyhnite sa do budúcna zdroju nákazy. V prípade pretrvávania problémov či predpokladu recidívy sa okamžite obráťte na odborníka. Mimo hostiteľa (v prádle a veciach) prežíva tento podkožný roztoč max. do 4 dní. Preto ak veci vyperiete, vyčistíte, vyvetráte, vydezinfikujete a nebudete ich používať vyše týždňa tak by už nemali byť infekčné. Roztoč dlhodobo prežíva len na živých organizmoch a prenáša sa kontaktom medzi nimi a krátkodobo zo spoločne infikovaných používaných vecí.

Najčítanejšie články