Nevyhovujú mi šošovky

Nosím nasledovné okuliare: pravé oko -3, cylinder -0,25, os 180, ľavé oko -2,75, cylinder -0,25 a os 0, bola som u očnej lekárky, ktorá mi na základe toho dala šošovky na obe oči -2,75 a zakrivenie 8,6. Postupovala správne tým, že mi dala šošovky s rovnakou dioptriou, aj keď mám jedno oko slabšie a nemala niečo urobiť s tým cylindrom a osou?

Otázka

Nosím nasledovné okuliare: pravé oko -3, cylinder -0,25, os 180, ľavé oko -2,75, cylinder -0,25 a os 0, bola som u očnej lekárky, ktorá mi na základe toho dala šošovky na obe oči -2,75 a zakrivenie 8,6. Postupovala správne tým, že mi dala šošovky s rovnakou dioptriou, aj keď mám jedno oko slabšie a nemala niečo urobiť s tým cylindrom a osou? Vôbec mi nevyhovujú, nevidím dobre a na PC sa už vôbec s nimi nemôžem pozerať. Chcela by som veľmi vyskúšať šošovky Acuvue oasys with hydraclear, nakoľko mám veľmi citlivé oči ale na internete som sa dočítala samozrejme ako laik , žeby mi skôr vyhovovali tie na Astigmatizmus. Prosím čo si o tom myslíte?

Odpoveď

Predpísanú dioptrickú hodnotu šošoviek považujem za správnu. Rozdiel 0,25D by človek nemal subjektívne pozorovať a práve naopak by mal pomáhať pri videní do blízka a na PC. Astigmatická zložka 0,25Dcyl je minimálna a v kontaktných šošovkách sa nekoriguje. Naozaj skôr vidím problém v citlivosti Vašich očí a v tomto smere by mohol pomôcť Vami spomínaný druh šošoviek, ktoré zlepšujú prienik kyslíka do rohovky a zabezpečujú udržateľnosť kvalitného slzného filmu, ktorý ak chýba, taktiež môže prispievať k pocitu nedostatočne kvalitného videnia.