Odpor ženy k mojej rodine

Žena cíti odpor k mojej rodine. Zo začiatku mi otvorene zakazovala sa s ňou stretávať, a aj s kamarátmi, s ktorými si ona podla nej nemá čo povedať. Každú jednu návštevu som jej tajil, ale keď na to prišla, tak sa so mnou nebavila. To bolo pre mňa peklo.

Otázka

Žena cíti odpor k mojej rodine. Zo začiatku mi otvorene zakazovala sa s ňou stretávať, a aj s kamarátmi, s ktorými si ona podla nej nemá čo povedať. Každú jednu návštevu som jej tajil, ale keď na to prišla, tak sa so mnou nebavila. To bolo pre mňa peklo. Keď sme sa pohádali až natoľko, že sa schyľovalo k rozvodu, tak sa mi vyhrážala, že si ublíži. Potom mi zomrela mama a aj to mi robila problémy. Teraz naposledy tvrdila, že je tehotná, čomu verím, ale tvrdila, že bola na potrate, čo som povedal, že bude mat pre náš vzťah fatálne následky a teraz sa mi opäť vyhráža samovraždou.

Keď bola prvýkrát tehotná, tak bola tiež náladová, ale toto už miestami hranici so schizofréniou. Na jednej strane sa ma opýta, že či mám kam ísť a keď jej poviem, že si zoberiem aspoň spodne prádlo a nejaké tepláky a pôjdem, tak sa veľmi čuduje, že prečo a povie, že mám ostať, vybehne z bytu a že sa ide zabiť(to mi zavolá až potom cez telefón). Už štyri roky žijem medzi dvoma mlynskými kameňmi a cítim, že už to dlho nevydržím. Ženu mám aj napriek všetkému rad, ale rodinu kvôli nej nezavrhnem. Som normálny alebo ako tomu mám rozumieť. Ja už naozaj neviem.

Odpoveď

Evidentne váš vzťah nie je bežný. Ba vymyká sa normálnym princípom spolužitia, dôvery a tolerancie. Rozhodne vám odporúčam, aby ste sa čo najskôr obrátili na psychologické pracovisko na Úrade práce sociálnych vecí a rodiny v mieste vášho bydliska. Tam vám môžu poskytnúť relevantné informácie o tom ako postupovať, môžu si pozvať spolu s vami aj vašu manželku a hľadať pre vás najlepšie riešenia. Je tiež možné, že vám odporučia aj odborné lekárske vyšetrenie pre možnosť komplexnejšieho zhodnotenia vašich problémov a nastavenia primeranej pomoci. Adresy psychologických pracovísk na úrade práce môžete nájsť spolu s telefónnymi číslami po zadaní hesla Referáty poradensko - psychologických služieb.