Schindeleho minerály – nebezpečný zázrak?

Chcela by som sa spýtať, na tvorbu žlčových kameňov. Mohlo sa stať, že sa mi spravili z konzumácie schindelleho minerálov? Čo sa týka stravy, tam nevidím dôvod, že by sa mi mohli spraviť, tak ma napadlo, že či to nie je možné nadmerným príjmom minerálov.

Otázka

Chcela by som sa spýtať, na tvorbu žlčových kameňov. Mohlo sa stať, že sa mi spravili z konzumácie schindelleho minerálov? Čo sa týka stravy, tam nevidím dôvod, že by sa mi mohli spraviť, tak ma napadlo, že či to nie je možné nadmerným príjmom minerálov.

Odpoveď

Samozrejme, že je to možné, jednak kvôli nadmernému príjmu minerálov a vzhľadom na čiastočne rizikový charakter niektorých zložiek tohto potravinového doplnku. Existuje veľké množstvo typov žlčových kameňov, konkrementov a iných útvarov v žlčníku. Procesy pri ich tvorbe sú taktiež rozdielne a možno ich rozdeliť na chemický, rastový fyzikálny a iné. Ich tvorbu významným spôsobom ovplyvňuje množstvo ďalších súvisiacich faktorov (životosprávnych), ďalej charakter vašej stravy a výživy, zvlášť nesprávna konzumácia rôznych tukov, olejov a margarínov a celý váš tukový metabolizmus ako aj celý rad ďalších nutričných (výživových) špecifík a osobitostí výživy každého jednotlivca vrátane tráviacich poruch ochorení a pod. Preto vy nemožete len tak jednoducho povedať, že čo sa týka vašej stravy, tak to nesúvisí s kameňami a môže za to len spomínaný potravinový doplnok. Veľa ľudí predsa nepoužíva tento doplnok výživy a majú kamene aj tak. Mali ste napísať viac o charaktere vašej výživy.

Schindeleho minerály ako neprirodzený potravinový koncentrát minerálov mohol prispieť k tvorbe kameňov, zvlášť ak ste ho prijímali dlhodobejšie a v nadbytku, či kombinovali s nevhodnou skladbou stravy (viac zásadité potraviny, oleje, tuky, masti) a kvantitou stravy (prejedanie sa , nadváha), a jedla menej šťavnatej a vodnatej, ovocno kyslej stravy a ovocných štiav, málo tekutín a vody, nedostatok pohybu a pod.

V každom prípade teraz tieto rizikové minerály prestaňte brať teraz celkom. Ak berie aj iné, oficiálne povolené minerálne lekárenské doplnky človek, ktorý má v skutočnosti dostatok minerálov zo stravy, je tu veľké riziko ukladania nadbytočných ninerálov nielen v žlčníku ale aj v iných častiach organizmu a môže dôjsť k zaťaženiu ľadvín, problémom s hypertenziou a pod.

Schindeleho minerály nie sú žiaden oficiálny medicínsky doporučený doplnok a už vôbec nie potravinový zázrak, ktorý by bolo potrebné konzumovať neustále. Navyše obsahuje aj chemické zložky, ktoré sú vo väčších množstvách a pri dlhodobejšej expozícii karcinogénne (kremík, chróm) a sú na zoznamoch pre človeka zakázaných a rizikových látok, a zložky, ktoré v neviazanej a koncetrovanej forme či vo forme zlúčenín a v nadbytku môžu pôsobiť toxicky (mangán, zinok, meď). Ide teda o veľmi kontroverzný (rozporuplný) potravinový doplnok v ktorom sú niektoré zložky užitočné (vápnik, horčík) a niektoré škodlivé. Preto jeho pravidelné ani dlhodobé užívanie nemôžem doporučiť nikomu bez upozornenia na možnosť vzniku viacerých možných zdravotných rizík. Jeho dočasne priaznivé účinky u niektorých jedincov možno pripísať účinku vápnika a magnézia, no tieto užitočné prvky možno dostať aj v menej rizikovej lekárenskej či prirodzenej forme, než v Schindeleho mineráloch.