Bolesť semenníkov

Môže holenie semeníkov/prirodzenia nejako poškodiť ich zdraviu? Mám takú bolesť pravého semeníka, či to nieje náhodou z toho. Masturbujem 3-krát do týždňa. Je to dobré? Nepoškodím niečo? Prečo mám skoro každé ráno tvrdý penis až tak, že ma to bolí?

Otázka

Môže holenie semeníkov/prirodzenia nejako poškodiť ich zdraviu? Mám takú bolesť pravého semeníka, či to nieje náhodou z toho. Masturbujem 3-krát do týždňa. Je to dobré? Nepoškodím niečo? Prečo mám skoro každé ráno tvrdý penis až tak, že ma to bolí?

Odpoveď

Opatrné holenie neškodí a ak sa trochu škrabnete podobne ako pri holení na tvári, treba to len vydezinfikovať peroxidom vodíka (používajte staršie, menej ostré čepieľky). Ráno sa mnoho zdravých mužov budí so stoporeným pohlavným údom. Príčinou je nahromadenie a tlak moča v močovom mechúri na prostatu. Treba sa ísť najprv vymočiť a dráždenie povolí. Niekedy podráždená (zväčšená) prostata bráni odtoku moča a to vytvára nepríjemný pocit a bolesť. Nutkanie na močenie a stoporenie či súčasný pokus o ejakuláciu, sú dva reflexy, ktoré sa vzájomne vylučujú a nie je vhodné ich krížiť. Niektorí muži s problémom erekcie však využívajú toto ranné stoporenie na sexuálny akt a uspokojenie partnerky, no nie je to dobré, lebo u nich samotných sa ejakulácia a uspokojenie nemusí dostaviť. Taktiež sa na rannom stoporení môžu podieľať nočné erotické predstavy a sny. Zdraví muži často pociťujú pri prílišnom sexuálnom napätí bez uvoľnenia až bolesť. Treba sa ukľudniť a odpútať od erotických predstáv a tlak sa uvoľní. Radšej sa choďte vymočiť aj v noci či nad ránom a nebude sa vám to stávať. Mechanickým dráždením prostaty cez rektum sa stoporí úd aj keď nie je plný močový mechúr a to sa využíva niekedy ako intímna technika, no tiež to nedoporučujem, kvôli prílišnému dráždeniu prostaty. U starších mužov s chronickým zápalom prostaty, infekciou, alebo s trvale zväčšenou prostatou je tlak na močový mechúr a močovody taký, že sa nedokážu plne a uvoľnene vymočiť. Vtedy treba ísť k urológovi a niekdy je nutné aj operatívne zmenšenie prostaty. Neliečenie a zanedbanie trvale zväčšenej či zapálenej prostaty vedie často k vzniku rakoviny prostaty. No vás sa to teraz netýka.

Sebauspokojovanie napomáha uvoľneniu napätia a bolesti a 3x týždenne nie je tak veľa, aby vám to poškodilo, ak ovšem nemáte popri tom aj viackát v týždni bežný pohlavný styk. V takom prípade dochádza k prílišnému dráždeniu prostaty a po rokoch k zväčšeniu, zápalu a zvýšenému vzniku rakoviny prostaty. Preto doporučujem zdravým a sexuálne nadmerne výkonným mužom, aby svoju sexualitu v rámci prevencie rakoviny skôr tlmili a nie sa ňou predvádzali či ešte ju provokovali vyhľadávaním mediálnych porno a erotických dráždení a nebodaj ešte podporovali používaním viagry a iných afrodiziak. Je mnoho iných pekných a hodnotných aktivít v živote muža, ktorými sa môže zaoberať a potlačiť tak nutkavé sexuálne dráždenie. Odmenou za takéto kultivované ovládanie je menšia možnosť manipulácie s mužom zo strany niektorých žien a menšia závislosť muža na sexuálnom vydieraní zo strany niektorých žien. Čím viac sa budete uspokojovať, tým viac sa vám budú tvoriť spermie a budú vytvárať nepríjemné sexuálne napätie a nutkavú potrebu onanovať či mať častý sexuálny pomer. Môže to prerásť až do patologickej závislosti na sexe.

Lámať rekordy v počte sexuálnych stykov je zbytočné a takéto zdravotne rizikové predvádzanie mužnosti je bez olympijských medajlí, ale zato často odmenené problémami vo vzťahu so ženou, pohlavnými chorobami a prípadne neskoršou impotenciou a často aj rakovinou prostaty. Väčšina zdravých mužov má sexuálnu chuť (libido) pri každom dráždivom podnete, erotickom filme či pohľade na sporo odetú pohľadnú ženu, no tí rozumnejší a morálnejší sa naučia ovládať toto pudové dráždenie a nechajú si vyvrcholenie svojej sexuálnej chute ako pekný spoločný zážitok so svojou partnerkou v rámci mnohých iných spoločných hodnotných aktivít, ktoré spolu vykonávajú. Snažte sa preto neprekročiť rozumnú mieru závislosti na sexuálnom dráždení a vyhýbajte dráždeniu sexuality rôznymi médiami fotkami a pod. Sexuálne napätie, ktoré pociťujete v pravidelných intervaloch svedčí o vašom dobrom sexuálnom zdraví, ktoré nemusíte dráždením ešte rozvíjať a najlepšie ho uvoľníte vo vzťahu so svojou partnerkou či manželkou, no nemal by to byť hlavný motív pre hľadanie vzťahu so ženou. Skúste časť energie vybiť v práci, športe a jedzte viac ovocno zeleninovej (vegetariánskej) stravy a menej mäsa a tukov, údenín a pod. a ak máte nadváhu, tak schudnite a samozrejme vyhýbajte sa nadmernému provokovaniu sexuálnej chuti vo forme, erotických časopisov, filmov a iných médií. Nájdite si popri práci náročné záujmy, koníčky a potešenia, ktoré zamestnajú vašu myseľ a vyčerpú prebytočnú energiu. V prípade akýchkoľvek závažnejších problémov navštívte urológa, sexuológa a prípadne psychológa.