Parazitárne ochorenie v rodine

Mojej 9-ročnej dcére zistili pri poslednom odbere krvi, že má v tele nejakých parazitov. Detská lekárka jej nasadila Vermox, tri dni ráno a večer po jednej tablete. Nemala by sa liečba zopakovať po nejakom čase?

Otázka

Mojej 9-ročnej dcére zistili pri poslednom odbere krvi, že má v tele nejakých parazitov. Detská lekárka jej nasadila Vermox, tri dni ráno a večer po jednej tablete. Nemala by sa liečba zopakovať po nejakom čase? Manžel bol nedávno na preventívnej prehliadke a keď svojmu všeobecnému lekárovi spomenul, že dcéra má parazity, tak vraj by sa mala preliečiť celá rodina a hneď mu nasadil Vermox, tri dni ráno a večer po jednej tablete ale o tri týždne má liečbu zopakovať. Konala naša pediatrička správne, keď tvrdila, že stačí tá jedna dávka Vermoxu, ako som už spomínala vyššie? Máme doma aj 14 mesačné dieťa, ktoré stále dojčím, nemala by som Vermox užiť aj ja a ako je to v prípade 14-mes. dcérky? Môže sa to užívať počas dojčenia? Naša pediatrička nás vôbec neupozornila, že preliečiť sa má celá rodina.

Odpoveď

Bohužiaľ ste neuviedli to najdôležitejšie, o akú konkrétnu parazitárnu inváziu ide. Keďže Vermox sa používa na celé spektrum črevných helmintov (červov) tak máte nejakú škrkavku, alebo bičíkovca, mrľu, machovca, pásomnicu a pod. Tieto parazitárne (invázne)ochorenia sa nešíria ako respiračné bakteriálne a vírusové infekčné ochorenia, kýchaním a pod. a preto nemusí byť nakazená celá rodina. No je tu vyššia pravdepodobnosť invadovania sa parazitmi aj ostatných členov pri bližšom a intímnejšom kontakte medzi deťmi a rodičmi, deťmi navzájom a pri nedodržaní istých hygienických zásad v bežnom živote, pri hre a kontakte so zvieratami. Preto by mali byť aj ostatní v rodine aspoň vyšetrení, či nemajú tiež nejaké príznaky, prípadne by malo byť u nich vykonané koprologické (aj iné) vyšetrenie v stolici na prítomnosť vajíčok parazitov či celých červov, alebo článkov ich tela (u pásomnice) a podľa toho indikovať liečbu. Okrem toho by ste mali byť celá rodina poučená o možnostiach invadovania sa parazitmi a o hlavných hygienických zásadach v rámci rodiny ako aj mimo nej. Majú teda byť vyšetrení všetci členovia vašej rodiny a lieky majú brať len tí, ktorí majú nejaké konkrétne príznaky či pozitívne výsledky vykonaných parazitologických vyšetrení. Potom už len stačí dodržiavať všestrannú hygienu, zvlášť po stolici, pri hre detí vonku v piesku, pri vzájomnom kontakte členov rodiny, pri hre s domácimi zvieratkami a pod.