Zbytočné obavy z neznámej diagnózy

V poslednom čase mám problém s niečím cudzím v hrdle. Mám vybraté krčné mandľe. Pri prehĺtaní mám pocit ako by som mala niečo v hrdle ale nejde to prehĺtnuť. Niekedy ma z toho mierne napne.

Otázka

V poslednom čase mám problém s niečím cudzím v hrdle. Mám vybraté krčné mandľe. Pri prehĺtaní mám pocit ako by som mala niečo v hrdle ale nejde to prehĺtnuť. Niekedy ma z toho mierne napne. Mám 17 rokov. Som často unavená. Poobede si vždy musím ľahnúť lebo nevládzem. Zadychčím sa pri bežných činnostiach ako je napríklad obyčajné umývanie riadu. Posledné dni som spozorovala, že sa v noci veľmi potím a tak isto aj cez deň. Teplotu mám 36,6. Uzliny pod bradov mam výrazne väčšie ako moji rodičia alebo hocikto iný. Zajtra idem k lekárke ale veľmi sa bojím, že čo to môže byť. Taktiež som bola "veľký žrút" jedla som v škole desiatu, obed, taktiež aj doma som sa naobedovala, navečerala. A teraz mi nechutí jesť vôbec. Nemám chuť do jedla. V škole nič nezjem. Doma maximálne polievku a som hneď plná.

Odpoveď

Človek sa najviac bojí neistoty. Vy ste pravdepodobne čítali na internete o príznakoch istého lymfatického ochorenia a teraz sa obávate. Lenže nič z toho čo popisujete nesvedčí o tom, že by ste mali čo i len uvažovať o podobnej diagnóze. Len kľudne choďte zajtra k lekárke aby vám vyšetrila hrdlo a prípadne infekciu z ktorej máte zväčšené mandle. A čo sa týka jedenia, tak to je v poriadku, ak samozrejme nemáte veľkú nadváhu.

Potom trochu zredukujte dávky, vynechajte výdatnú večeru a začnite cvičiť, športovať (napr. behať 4x týždenne 5km), skrátka pohybovať sa denne a uvidíte že sa stratí aj zadýchanie aj únava so vzostupom kondície a zoštíhlením. Chodievajte skoro spávať aspoň 3x do týždňa a jedzte menej, ale veľmi pestrú a rôznorodú a vitaminóznu stravu. Človek, ktorý sa dlhodobejšie prejedal, môže stratiť na čas chuť do jedla, lebo preťažuje tráviaci trakt. Po dvoch dňoch mierneho pôstu a týždňovej redukcii dávok a zvýšeného pohybu sa vám určite vráti aj trávenie a chuť do jedla. Vy sa však už kontrolujte a neprejedajte sa aj keď budete mať občas pocit hladu. Práve ten je príznakom dobrého zdravia a trávenia, len mu netreba vždy vyhovieť.