Rovnaké cylindre po operácii Neo lasik HD

Absolvovala som laserovú operáciu krátkozrakosti a astigmatizmu-Neo lasik HD. Som 2 týždne po operácii a od prvého dňa po operácii vidím rovnako, aj nález z očných kontrol je rovnaký: dioptrie mi stiahli na nulu, ale zostali mi rovnaké cylindre.

Otázka

16.10. som absolvovala laserovú operáciu krátkozrakosti a astigmatizmu-Neo lasik HD (dioptrie do diaľky: 3,75 s cylindrom 0,75 cca 160 stupňov, 4,25 s cylindrom 0,5 tiež nejakých 160-180 stupňov). Som 2 týždne po operácii a od prvého dňa po operácii vidím rovnako, aj nález z očných kontrol je rovnaký: dioptrie mi stiahli na nulu, ale zostali mi rovnaké cylindre ako som mala pred zákrokom, čo potvrdili aj obe merania 1.deň a 12. deň po operácii na klinike. Vraj tým, že mám na videnie dominantne ľavé oko, a práve na ňom mám ten vyšší cylinder, mám stále pocit, že nevidím úplne dobre. Hojenie flapu mám vraj výborné, ani nie je vidieť, že ho mám, inak všetko OK.

Mám diagnostikované aj suché oko - vysoká osmolarita sĺz (315 tuším), ale teraz si dosť kvapkám umelé slzy a je to OK. Viete mi na základe tohto popisu a vašich skúsenosti odhadnúť, či môžem čakať ešte zlepšenie tých cylindrov?

Odpoveď

Podľa správy popisujete 0,50D cylindrickej na ľavom oku, čo je menej s porovnaním pravého oka, preto si myslím, že s dominanciou oka to nesúvisí. K pretrvávaniu cylindrickej korekcie po operácii excimerovým laserom môže prispievať viacero faktorov, jedným z nich je nakrčenie flapu, decentrácia flapu, decentrácia tzv. ablačnej zóny ( miesta odlaserovania dioptrií), ale taktiež aj suché oko a pod. Pri takýchto dioptriách si myslím, že stav je prechodný.