Je možná kombinácia antihelmintík a antibiotík?

Môžu sa súčasne užívať antibiotiká spolu s Vermoxom? Pediatrička nám povedala, že z posledného rozboru zistila, že má v tele nejakých parazitov a nasadila jej Vermox.Dcéra však ochorela, má dráždivý kašeľ, lekárka jej predpísala antibiotiká.

Otázka

Môžu sa súčasne užívať antibiotiká spolu s Vermoxom? Mojej 9-ročnej dcére berú pravidelne krv (rozbor kvôli štítnej žľaze, a naposledy kvôli hodnotám železa). Naša pediatrička nám povedala, že z posledného rozboru zistila, že má v tele nejakých parazitov (nepovedala však, o akých ide, možno mrle) a nasadila jej Vermox. Užila ho pred dvoma týždňami a to tak, že po tri dni brala jednu tabletku ráno a jednu tabletku večer. O dva týždne kázala užiť ráno a večer po jednej tablete a o ďalšie dva týždne znovu postup opakovať. Z toho vyplýva, že teraz by mala užiť druhú liečbu Vermoxu.

Dcéra však ochorela, má dráždivý kašeľ, lekárka jej predpísala antibiotiká. Chcem sa spýtať, či jej mám dať Vermox súčasne s antibiotikami alebo s Vermoxom počkať až po doužívaní antibiotík? Bojím sa, aby som jej neublížila. Nemala by som jej dávať súčasne aj probiotiká, aby som zachránila aspoň časť "dobrých baktérií", ak aj Vermox ničí črevnú mikroflóru tak, ako antibiotiká?

Odpoveď

Ak sa pýtate na posúdenie kombinácie dvoch liekov, treba presne uviesť o ktoré ide. Vy ste uviedla len antibiotiká, ale nenapísala ste presne ktoré. Antibiotík je veľké množstvo a líšia sa svojimi vlastnosťami a teda aj možnosťou kontraindikácie pri liečbe inými liekmi. No pri liečbe antihelmintikom Vermox nie sú uvedené nežiadúce interakcie s ATB a preto ich môže brať súčasne.

Samozrejme, že to nie je ideálne pre 9 ročné dieťa brať dva ťažšie lieky naraz. No liečba Vermoxom sa opakuje trikrát po sebe a vy ste už zobrali prvú dávku a bolo by treba pokračovať. Poraďte sa s lekárkou či je možné posunúť Vermox na neskôr bez rizika, že sa naruší úspešnosť započatej liečby. Probiotiká môžete dávať vždy pri ATB liečbe a hlavne ešte nejaký čas po nej.