Akútna tracheo-pharingitída nie je rakovina pľúc

Od piatku ma trápi celodenný suchý kašeľ. Žiadna zvýšená teplota, zdurené uzliny, plný nos, nič. Dokonca ani nevykašliavam žiadne hlieny, aj keď sa o to snažím. Akurát hneď po prebudení vykašlem tmavozelený hlien, potom už nič.

Otázka

Od piatku ma trápi celodenný suchý kašeľ. Žiadna zvýšená teplota, zdurené uzliny, plný nos, nič. Dokonca ani nevykašliavam žiadne hlieny, aj keď sa o to snažím. Akurát hneď po prebudení vykašlem tmavozelený hlien, potom už nič. V pondelok som bol u lekárky, kt. ma popočúvala a predpísala mi antibiotiká UNASYN, kt. zatiaľ vôbec nezabrali. Neposlala ma RTG, len na EKG. Strašne sa bojím, že je to rakovina pľúc. Mám len 30 rokov a fajčil som asi 1-3 cigarety denne po dobu cca. 5 rokov. Pol roka som nemal žiadnu cigaretu. Pracujem v kancelárskom prostredí.

Odpoveď

Žiadna rakovina sa nekoná. Pravdepodobne ste prekonali pred nedávnom nejakú virózu v dýchacích cestách a následne sa vám pridružila bakteriálna infekcie, ktorá je príčinou vykašliavania sfarbeného hlienu. Ide skôr o ľahší priebeh ochorenia. Preto vám lekárka správne predpísala ATB , možno nezabrali ale to zistíte až vyberiete do konca celú dávku. Aj potom ešte v doliečovacej fáze budete trochu kašľať a zvlášť ráno a doobeda viac vykašliavať no postupne by už hlieny nemali byť sfarbené, ale číre. To je známka, že liek zabral.

Ak by boli aj po dvoch troch týždňoch sfarbené a príznaky by pretrvávali tak bude treba vybrať ATB inej rady. Unasyn je antibiotikum penicilínovej rady. Máte obyčajné akútne infekčné ochorenie dýchacích ciest a preto na rakovinu zabudnite, aj keď ste trochu fajčili. Komplikácie vo forme suchého či zahlieneného kašľa môžu trvať niekedy dosť dlho a pri nedostatočnej či nesprávnej liečbe sa môže infekcia aj vrátiť. Preto sa disciplinovane doliečujte podľa doporučení lekárky a hlavne choďte na kontroly. Vo vašom veku a s tak malým počtom cigariet nemáte ešte na rakovinu nárok.