Celladam a alergia?

Nedávno som písala ohľadom Vitacellu a Celladamu. Zohnala som ich. Zrovna po hnis. atherome a chir. zákroku, kde mi aj kožná lekárka predpísala Sumamed, som mala 1. krát alergickú reakciu - opuch tváre a neskôr výsyp, čo mi potvrdili na kožnom (zrejme som nikdy Sumamed neužívala).

Otázka

Nedávno som písala ohľadom Vitacellu a Celladamu. Zohnala som ich. Zrovna po hnis. atherome a chir. zákroku, kde mi aj kožná lekárka predpísala Sumamed, som mala 1. krát alergickú reakciu - opuch tváre a neskôr výsyp, čo mi potvrdili na kožnom (zrejme som nikdy Sumamed neužívala). Vybrala som len 1 tbl a potom už iné ATB žiadne. Vtedy som súbežne brala aj Vitacell, ale písala som do laboratória, že na čas prestanem. Dnes mi na kožnom pichli 1 Dexamed, Zenaro na alergiu na mesiac. Kedy môžem znova začať užívať ten Vitacell? Až keď úplne vymiznú príznaky?

Odpoveď

Vaša alergia by nemala byť z kombinácie Sumamedu z Vitacellom/Celladam, lebo poznám pacientov, ktorí bežne túto kombináciu viackrát užívali. Pravdepodobne teda ide o reakciu len na Sumamed. Alergické reakcie na rôzne ATB sú pomerne bežné. Celladam/Vitacell sa dosť často používa spolu s rôznymi ATB na podporenie imunity a tvorbu T-Lymfocytov. Dokonca Vitacell/Celladam sa samostatne užíva pri niektorých typoch alergie či ekzémov a zlepšuje ich priebeh. Taktiež nie sú zaznamenané nejaké alergizujúce účinky pri jeho používaní. No keďže alergická reakcia sa niekedy vyskytuje individuálne u špecificky vnímavých jedincov či pri špecifickej kombinácii aj iných látok, treba to sledovať. Počkajte preto do vymiznutia príznakov a potom skúste znovu Vitacell/Celladam. Ak by sa zjavili nejaké alergické príznaky, čo nepredpokladám, tak by to mohlo byť z neho. Ak bude reakcia dobrá, môžete pokračovať v jeho používaní. To, že ste ho krátku dobu nebrala vám nijako neuškodí.