Nepríjemné pocity a problémy po pohlavnom styku

Po každom pohlavnom styku s priateľom pociťujem dva dni na to príznaky zápalu močových ciest. Nepríjemné bolesti a pálenie.

Otázka

Po každom pohlavnom styku s priateľom pociťujem dva dni na to príznaky zápalu močových ciest. Nepríjemné bolesti a pálenie. Pomaly ale iste ma to už unavuje a moja gynekologička mi povedala, že všetky testy sú v poriadku a mám to riešiť s obvodnou. Tá ma však nanajvýš pošle k urológovi. Ja ale konečne potrebujem vyriešiť prečo, si nemôžem užívať sexuálny život tak, ako ostatní. Je chyba v partnerovi? Vo mne?

Odpoveď

Chyba nemusí byť vo vašom partnerovi ani vo vás, ale vo vašej predstave že iní si len užívajú sex bez akýchkoľvek problémov a len vy nie. Tých ktorí majú podobné, ale aj horšie problémy je ohromne veľa, ale nie každý s tým beží hneď na bubon, keď mu podobné problémy začnú. Každý, kto si dnes bezstarostne užíva môže mať neskôr aj problémy. Možno vaše kamarátky to majú teraz v poriadku a tak máte pocit, že len vy ste problematická no buďte si istá, že každý pohlavne aktívny jedinec či pár má raz za čas podobné ba aj omnoho horšie problémy v sexuálnom živote. Keby ste tušila aké problémy majú počas pohlavne aktívneho života skôr či neskôr mnohí aj s jedným partnerom a o to viac ak striedajú partnerov. Harmónii aj v tejto oblasti je niekedy potrebné sa dosť dlho učiť, ale nie len z internetu a od kdekoho.

Sliznica ohanbia aj pošvy je veľmi jemná a citlivá, u niekoho viac u niekoho menej a po styku je citlivá, prekrvená, rozdráždená až mierne erodovaná až zapálená, zvlášť ak sa akt vykonával spočiatku na sucho, alebo ak trval príliš dlho či bol opakovaný viackrát po sebe. Z biologického, medicínskeho aj psychohygienického hľadiska vôbec nie je prirodzené v trvalom páre mať pohlavný akt častejšie ako 1-3x za týždeň a už vôbec nie každý deň. Ak to nejaká vaša kamarátka znesie, tak to nie je žiadna norma pre vás. Intímny život je v každom páre individuálny a rozdielny a netreba ho porovnávať a vynášať navonok. No aby ste mala z neho aj pôžitok, ktorý je zaiste jedným z dôležitých momentov a faktorov partnerskej väzby tak skúste dodržať nasledujúce zásady.

Okrem dobrej hygieny vás oboch, používajte proti suchému treniu pri styku hneď od počiatku nejaký lubrikačný gél (napr. s obsahom tee tree leja), to je napr. lubrikačný gél „Ty & Ja“, ktorý je bežne v predaji a má aj dobre antibaktericídne a antimykotické účinky. Bez dostatočnáho množstva vaginálnej vlhkosti a väzkého hlienu sa vaše problémy budú zhoršovať. Pri styku postupujte postupne, šetrnejšie a skracujte dĺžku styku pomocou predohry a neopakujte ho hneď veľakrát po sebe. Zvoľte polohu pri ktorej partner nedoráža tak intenzívne na krčok, pretože potom dochádza k zápalu celej oblasti a väziva. Ak používate aj orálne dráždenie tak teraz to na nejaký čas obmedzte a ak ho neskôr chcete použiť, tak obaja dbajte na hygienu ústnej dutiny a zubov tesne predtým, lebo tak sa dostanú na sliznicu cez ústa aj rôzne kvasinkové a iné infekcie. Po tom aplikujte pri styku lubrikačný gél a ten zneškodní prípadné kvasinky. Po styku sa opláchnite - vy ohanbie a partner úd - a veľmi vhodné je použiť na oplach prevarenú ochladenú silne slanú vodu (ako morská) a po oplachu sa potom sa len letmo osušte. To zabráni množeniu patologických kvasiniek, pričom zdravá bakteriálna flóra zostane zachovaná. Zvlášť pozor po použití antibiotík sa môžu zjaviť u ženy aj muža mykózy pretože je po nich vždy poškodená aj normálna bakteriálna flóra poševnej sliznice aj u mužov na úde a vtedy treba zvlášť dávať pozor na hygienu a infekcie a počkať niekoľko dní až týždeň so stykom a vynechať orálne praktiky, kým sa prirodzená ochranná flóra znovu obnoví.

Možno má váš partner relatívne veľký (dlhý, hrubý) úd vzhľadom k veľkosti vašej pošvy a trenie a napínanie pošvy je veľmi veľké, možno je príliš rýchly a divoký pri akte, možno príliš predlžuje akt, možno volí polohu ktorá príliš namáha vašu pošvu a úd príliš silne doráža na krčok, to všetko zvyšuje podráždenie celej oblasti, sliznice a okolitého väziva, spôsobuje pálenie, bolesti a zápal a preto to musíte zmeniť. Na takejto predráždenej sliznici s mikrotrhlinkami sa potom aj ľahšie uchytia kvasinky a iné infekcie. V žiadnom prípade nikdy nepoužívajte análny sex a už vôbec nie následné vniknutie do pošvy kvôli zavlečeniu fekálnych baktérií do pošvy. Nie je to normálne. Rovnako erotické praktiky v pornoklipoch nepredstavujú vôbec prirodzený priebeh pohlavného aktu a sú z 90% perverzné, nenormálne a nevyužiteľné pre bežný pohlavný život normálnych ľudí a netreba ich napodobovať. Skúste teda dlhšie predohry - tým je potrebný kratší čas pre vyvrcholenie a zážitok je bohatší a intenzívnejší a netreba opakovania, lubrikačný gél, kratší a menej divoký pohyb a z vhodnej šetrnejšej polohy, väčšie prestávky medzi jednotlivými aktami a stále veľmi jemný a šetrný prístup zo strany vás oboch. Postupne prídete sami na to čo treba zmeniť či vylepšiť aby sa váš intímny život stal príjemným, harmonickým a pravidelným. Niekedy sa to bohužiaľ nedá a býva to aj príčina rozchodu partnerov. Sú proste rôzne páry, jedným to funguje tak, iným onak, nikdy sa neporovnávajte ani nezverejňujte svoj intímny život a ak máte problém tak sa poraďte ako teraz, alebo u sexuologičky či psychológa a v prípadne u urológa a pod.